Dreamstime 28465907

Smaakbeleving: het oog wil ook wat

Als consumenten frisdrank proeven, hebben de meesten een voorkeur voor het sterkste merk. Bij een zogenoemde ‘blinde proef’ kan de voorkeur heel anders uitvallen. Een merknaam kan met andere woorden een objectieve waarneming danig verstoren. Onderzoek bevestigt dit, maar maakt ook duidelijk dat bij frisdranken kleur van veel grotere invloed op de smaakperceptie is, dan zogenoemde ‘verbale prikkels’, zoals merknaam en prijs.

Smaakbeleving

De onderzoekers Hoegg en Alba hebben in kaart gebracht wat de relatieve invloed van verschillende componenten (zoals kleur van het product, prijs, merknaam e.d.) is op de smaakbeleving van consumenten. Hiervoor hebben zij frisdranken als voorbeeld genomen. Allereerst concluderen zij dat een bekend merk leidt tot een hogere productvoorkeur. Hoewel zij aantonen dat er een verband bestaat tussen de kracht van een merk en waargenomen smaak, maken zij ook duidelijk dat deze invloed niet erg sterk is.

Het oog wil ook wat

Door middel van drie experimenten hebben Hoegg en Alba het effect van verschillende componenten op smaakbeleving vastgesteld. Zij gebruikten daarvoor sinaasappelsap van de verschillende merken (waaronder Tropicana). In een van deze experimenten werd aan testpersonen twee dezelfde glaasjes Tropicana sinaasappelsap aangeboden. Eén drankje had een iets donkerdere kleur dan de andere. De (objectieve) smaak was in beide gevallen identiek. De testpersonen moesten vervolgens aangeven of ze vonden dat er sprake was van verschillende smaken.

Uiteindelijk vonden zij dat er inderdaad duidelijke verschillen in smaak waren. Vervolgens werden er twee glaasjes met dezelfde kleur ‘Tropicana’ sinaasappelsap geschonken, maar een ervan had objectief gezien een veel zoetere smaak dan de andere. Wat bleek? De testpersonen vonden dat er weinig tot geen smaakverschillen tussen de twee producten waren. Dit onderzoek toont met andere woorden duidelijk aan dat de kleur van frisdrank in sterke mate de waargenomen smaak van het product bepaalt.

Referentie(s)
Hoegg, J., Alba, J. (2007), Taste perception: more than meets the tongue. Journal of Consumer Research, vol.33, no.4, p.490-498.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen