123RF - 50683079

Is er een ‘click word’ om mensen te motiveren?

Merk jij als manager of leidinggevende dat je teamleden of collega’s moeilijk te motiveren zijn? Staan ze niet te springen om zelf te werken aan dat complexe project, of die belangrijke opdracht? Psychologisch onderzoek laat zien waar mensen bij het uitvoeren van een taak gemotiveerd door raken en hoe ze tot betere resultaten komen. Een relatief simpel wondermiddel does the trick.

Samenwerken in groepen

Sinds mensenheugenis werken we op sociaal gecoördineerde en coöperatieve manieren samen, met een gemeenschappelijk doel voor ogen. Zo verzamelen we ons in groepen, teams, denktanks en organisaties om aan projecten te werken. Zelfs als we daar in de praktijk op individuele basis aan werken. Dit ‘samenwerken’ suggereert dat mensen van nature psychologische mechanismen hebben die motivatie en gedragingen coördineren. Maar hoe werken die mechanismen eigenlijk? En hoe kun je anderen beïnvloeden om ze gemotiveerder te laten werken en tot betere resultaten te laten komen? En wist je dat er zelfs een clickword is om dit te bewerkstelligen?

Clickword ‘samen’

De onderzoekers Carr en Walton deden onderzoek naar de invloed van sociale cues (signalen, prikkels) op de intrinsieke motivatie van mensen. Een sociale cue is bijvoorbeeld een expliciete uitnodiging, statement of mogelijkheid om samen aan een taak te werken. Wat is nu de magie? Zo lang sociale cues de suggestie wekken dat je samen aan een taak werkt, werk je er gemotiveerder aan. Bijvoorbeeld bij het oplossen van een puzzel. Je hoeft daarvoor niet fysiek in een sociale structuur, zoals een groep mensen, te zitten.

De onderzoekers tonen aan dat je gemotiveerder bent als je in een groep werkt. Tevens breng je een taak beter ten einde als je vooraf te horen krijgt dat je meedoet aan een experiment naar ‘hoe je samen een puzzel oplossen’. Dit in vergelijking met mensen die te horen krijgen dat ze meedoen aan een experiment naar ‘hoe mensen een puzzel oplossen’. In een sociale structuur wordt een taak interessanter gevonden, werk je er langer en zorgvuldiger aan en toon je meer betrokkenheid. Ook ben je meer gefocust op een taak als je expliciet te horen krijgt dat je dit ‘samen’ doet. Zolang je het clickword samen maar gebruikt.

Sociale lijm

Uit een follow-up blijkt dat mensen in een sociale structuur twee weken later nog steeds met enthousiasme en intrinsieke interesse over de taak spreken. Ook voeren zij 53% meer van dezelfde complexe taken uit dan degene die in de eerdere experimenten geen ‘samen-cue’ had gekregen!

Kortom: het toverwoord naar activering van intrinsieke motivatie in een sociale context blijkt simpelweg het woord ‘samen’ te zijn. Het werkt volgens de onderzoekers letterlijk als sociale lijm. Je volgende motivational speech moet dus in ieder geval één woord bevatten…

Referentie(s)
Carr, P.B., Walton, G.M. (2014), Cues of working together fuel intrinsic motivation. Journal of Experimental Social Psychology, vol.53, p.169-184.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen