123RF - 114947553

Simplicity: leg merkfocus op consistentie, eenvoud en visualisatie

Het wordt steeds moeilijker om door middel van reclame merkbetekenissen over te dragen. Brand managers zullen bij relatief complexe boodschappen daarom al gauw naar andere media zoeken om hun boodschap over het voetlicht te brengen. Een andere oplossing is gelegen in een aanpassing van het merkconcept. Merken met simpele boodschappen en heldere taal winnen steeds vaker de strijd om de aandacht van de consument. Voor dit soort merken draait het om consistentie, eenvoud en visualisatie.

Simplicity

Om consumenten te bereiken en vooral te beraken, is er een filosofie over ‘simplicity’. Simplicity betekent opvallen door eenvoud, duidelijkheid en focus, zowel in reclame als met producten. Er zijn aantal merken die het simplicity-concept omarmd hebben: Philips, Apple en Google. Volgens Rob Wallace van designbureau Wallace Church is met name Google er goed in geslaagd het simplicity-concept tot leven te brengen. Google is technisch gezien een zeer geavanceerd systeem en tegelijkertijd erg gebruiksvriendelijk opgezet. Vanwege een gebrek aan ‘simplicity’ zijn zoekmachines als Alta Vista en Lycos daardoor minder succesvol.

Driestappenplan

Wallace stelt verder dat consumenten in de huidige wirwar van communicatieboodschappen voornamelijk boodschappen eruit pikken die op een betekenisvolle en emotionele wijze aanspreken. Vaak zijn dit visuele boodschappen waarin de consument nog een bepaalde ‘vrijheid van interpretatie’ heeft. Wallace formuleert ook een driestappenplan dat leidt naar succesvolle merkbouw:

  • Reduceer de positionering tot het meest herkenbare element: ‘The unique reason for being there’ (in minder dan vijf woorden).
  • Visualiseer de positionering door eerst de strategische componenten vast te leggen: kleuren, vormen, stijlen en graphics die een ‘brand experience’ mogelijk moeten gaan maken.
  • Weersta de verleiding om lege ruimten op te vullen. Bij verpakkingen kunnen bijvoorbeeld de zijkanten worden gevuld, maar de voorkant zeker niet. Als de voorkant niet te druk is, nodigt deze vanzelf uit de zijkanten te lezen.

Referentie(s)
Wallace, R. (2006), Be smart, be simple. Design Management Review, vol.17, no.2, p.19-24.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen