123RF - 41851635

De impact van omgevingsgeluiden op creativiteit

Waar ga je het liefst heen om nieuwe ideeën op te doen? De bibliotheek of een rumoerige Starbucks vestiging? Met andere woorden: wat stimuleert je creativiteit meer: serene rust of allerlei omgevingsgeluiden (‘ambient noise’)? In vijf experimenten hebben onderzoekers vastgesteld waarom omgevingsgeluid een positief effect heeft op creativiteit.

Verschillende geluidsniveaus

Mehta, Zhu en Cheema hebben diverse onderzoeken uitgevoerd waarin het effect van omgevingsgeluiden op creativiteit is onderzocht. In één onderzoek moesten respondenten in drie verschillende condities een creatieve taak uitvoeren: in een laag, een middelmatig en een hoog niveau van omgevingsgeluid (resp. 50, 70 en 85 dB). De resultaten tonen aan dat respondenten die zijn blootgesteld aan een middelmatig niveau van omgevingsgeluid (70 dB) het best een creatieve taak uitvoerden. Voor het opdoen van creatieve ideeën kan je dus beter naar een Starbucks vestiging gaan dan naar een bibliotheek.

De vervolgvraag die de onderzoekers zichzelf stelden, is waarom je bij een middelmatig geluidsniveau tot meer en betere creatieve ideeën komt. Is dat door een verhoogde lichamelijke spanning (‘arousal’). Of raak je door de omgevingsgeluiden meer in jezelf gekeerd waardoor je tot andere (abstracte) denkprocessen kunt komen? Door het meten van de hartslag en bloeddruk konden de onderzoekers vaststellen dat gedurende het experiment de ‘arousal’ van de respondenten afneemt, maar hun creativiteit niet. Zij vermoedden dus dat bij een middelmatig geluidsniveau mensen meer in zichzelf gekeerd raken hetgeen ze aanzet tot abstracte denkprocessen.

Conclusies omgevingsgeluiden

De onderzoekers stellen dus vast dat:

  • Omgevingsgeluiden op een middelmatig geluidsniveau er toe leiden dat binnenkomende informatie moeilijker wordt verwerkt. Hierdoor kunnen we makkelijker tot abstracte en creatieve denkprocessen komen.
  • Omgevingsgeluiden op een hoog geluidsniveau onze denkprocessen verstoren, waarschijnlijk omdat we aandacht aan deze geluiden schenken.

Bij een middelmatig geluidsniveau kun je je dus goed concentreren en kom je tot betere creatieve prestaties dan bij een laag of een hoog geluidsniveau.

Referentie(s)
Mehta, R., Zhu, R., Cheema, A. (2012), Is noise always bad? Exploring the effects of ambient noise on creative cognition. Journal of Consumer Research, vol.39, no.4, p.784-799.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen