Mmm… worteltjes van McDonald’s

Niet elk kind is een ‘makkelijke eter’. Veel kinderen hebben problemen met witlof en sommige zelfs met bonen of wortels. Onderzoek toont aan dat de kans groot is dat deze groenten wel worden opgegeten als er een rood doosje met een gele M omheen zit. De onderzoekers concluderen dat het merkbeeld van McDonald’s heel goed kan worden ingezet om de eetvoorkeuren van kinderen in positieve zin te veranderen.

Onderzoek toont aan dat jonge kinderen voedsel uit een McDonald’s-Verpakking lekkerder vinden dan zonder deze verpakking. In dit onderzoek moesten kinderen van drie tot vijf jaar vijf paren van identieke soorten drank en voedsel proeven. De helft in een McDonald’s-verpakking, de andere helft in een merkloze verpakking. Ze aten allerlei gezonde of minder gezonde dingen zoals hamburger, gefrituurde kipfilet (McNugget), patat, melk of appelsap en worteltjes. De ouders moesten aangeven hoe vaak er bij ‘de Mac’ werd gegeten en hoeveel televisie er thuis werd gekeken.

Gemiddeld genomen gaven de kinderen in het onderzoek de voorkeur aan eten waarvan ze dachten dat het van McDonald’s afkomstig was, terwijl het merkloze voedsel precies hetzelfde was. In 80% van de situaties kozen de kinderen voor McDonald’s. Vooral peuters, die regelmatig bij deze fastfoodketen eten of in een huis met meerdere televisies wonen, kozen voor McDonald’s.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat blootstelling aan marketing/ reclame de voorkeur van kinderen beïnvloedt. De onderzoekers pleiten naar aanleiding van dit onderzoek voor een regulering van – of zelfs ban op – reclame voor calorierijke en ongezonde levensmiddelen. In de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld al meer dan $ 10 miljard per jaar uitgegeven aan de marketing van levensmiddelen, speciaal gericht op kinderen. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat kinderen vanaf twee jaar al veel merken herkennen en kunnen vertellen welk product erbij hoort.

Een andere suggestie die de onderzoekers doen in de strijd tegen onder andere overgewicht, is het gebruikmaken van het McDonald’s-logo op bijvoorbeeld groenten en fruit. De gedachte hierachter is dat de aantrekkingskracht van fastfoodmerken ook ingezet kan worden om kinderen juist gezonder te laten eten. De vraag is wel of McDonald’s hier heil in ziet.

Referentie(s)
Khamsi, R. (2007), Fast food branding makes children prefer happy meals. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, vol.161, p.792-797.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen