Geschiedenis symposia Brand Genetics

Onder de noemer Brand Genetics organiseert EURIB sinds 2002 verschillende symposia met ieder een eigen (inter)nationale ‘held’ uit het vakgebied te gast. Hieronder vind je een overzicht van de eerder georganiseerde symposia en hun hoofdrolspelers.

Ontwikkelingen in het vakgebied met David Taylor – 07/03/2017

In maart 2017 stond Brand Genetics in het teken van vijf ontwikkelingen in het vakgebied. Keynote spreker deze middag was David Taylor van de Brand Gym uit Londen. Taylor staat bekend om zijn ‘no-nonsense’ benadering van het vakgebied. Met zijn team doet hij onderzoek naar de invloed van digitale ontwikkelingen op marketingstrategieën en deze middag ging hij daarop in. Andere sprekers deze middag waren: Margot Bouwman, Fons van Dyck, Marc van Eck en Kees Klomp.

Ontwikkelingen in het vakgebied met vijf Nederlandse helden – 10/12/2015

Nadat het een tijdje stil is geweest rondom het concept Brand Genetics, werd het concept in 2015 weer nieuw leven in geblazen. En waar kun je beter beginnen dan bij de allerlaatste ontwikkelingen in het vakgebied? En dan wel ontwikkelingen in de meest fundamentele onderwerpen van het vakgebied. Deze middag stond niet in het teken van één (inter)nationale hoofdrolspeler, maar van vijf Nederlandse ‘veranderdenkers’: Michel Jansen (Veramente Brand Consultancy), Tim Jager (Globrands), Marc Oosterhout (N=5), Joris Merks (Google) en Rik Riezebos (Brand Capital) namen ieder een verandering onder de loep.

Building Strong Brands met Kevin Lane Keller – 17/05/2006

Kevin Lane Keller is één van de meest prominente autoriteiten op het gebied van merkenbeleid. Dit symposia stond in het teken van de vraag hoe marketeers het best effectieve merkplannen kunnen ontwikkelen en implementeren. De rest van de middag werd ingevuld door inspirerende cases die het merkbouwen op een verrassende en inspirerende wijze onder de knie hebben. Dit waren: Vicki Holgate van DDB London over het Engelse melkmerk Cravendale, Floris van Bommel over de dyna­mische merkenstrategie van het bedrijf Van Bommel en Tessa Graham gaf een primeur over het marketingverhaal achter Jamie Oliver.

Creative leadership met Rodney Fitch – 23/11/2005

Rodney FitchOok in 2005 was er al veel te doen om de invloed van creativiteit achter economische groei. De internationale economen Richard Florida en Kjell Nordström noemde het de motor van economische groei. Het kon dan ook niet uitblijven hier een symposium over te organiseren. Keynote spreker deze middag was niemand minder dan Rodney Fitch, toendertijd CEO en founder van Fitch & Co, een gerenommeerd designbureau met kantoren in 13 landen. Naast Fitch stonden drie casesprekers op het programma: René Repko, marketing directeur HEMA, Marlies Dekkers over haar bijna kunstzinnige mode en Dan German, head of creative bij Innocent Drinks.

Branding & Society met Simon Anholt – 09/06/2005

Simon Anholt‘A brand that is not linked to society, is a brand that never will get really accepted by society’, dat was de hoofdlijn van deze middag waarin de Brit Simon Anholt de hoofdrol had. Anholt is door The Economist beschreven als ‘one of the world’s leading consultants to corporations and governments who wish to build global brands’. Deze middag werd georganiseerd om de positieve effecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen op merken over het voetlicht te krijgen. Naast Anholt betraden casesprekers van Orange en TNT het podium om te laten wat Corporate Social Responsibility voor hun merk heeft betekend.

Activating the Brand met Jean-Noël Kapferer – 16/12/2004

Jean-Noël KapfererOp dit Brand Genetics symposium stond de vraag centraal hoe managers de dynamiek van hun merk kunnen verhogen door innovatie, extensie, co-branding en design. Reclame bleek niet langer de ‘holy-grail’ voor het activeren van je merk. Een combinatie van deze vier instrumenten kan zeer krachtig uitpakken. Zo bleek ook uit de cases die te gast waren: Eric Quint van Philips Design, Wil Schoenmakers Head Procter & Gamble en Bart van Elsland van Australian Homemade die alle drie design een belangrijke rol toekennen in het verlevendigen van het merk. Key-note spreker deze middag was merkengoeroe Jean-Noël Kapferer die het thema van de middag uiteen zette.

Brand Portfolio Strategy met David A. Aaker – 13/05/2004

David AakerDeze Brand Genetics middag stond in het teken van het pas verschenen, gelijknamige boek van David Aaker: hoe kunnen bedrijven hun merkenportfolio optimaliseren, opdat deze zo optimaal mogelijk bijdraagt aan de gekozen bedrijfsstrategie. Prof. David Aaker himself lichtte het gedachtegoed toe. Hij is auteur van verschillende gerenommeerde boeken als ‘Brand Leadership’ en ‘Managing Brand Equity’. Naast Aaker werden cases toegelicht van Achmea en Fortis.

Merkenbeleid bij Dienstverleners met Leslie de Chernatony – 12/02/2004

Leslie de ChernatonyDe centrale vraag op dit Brand Genetics symposium was hoe dienstverleners hun beleid moeten aanpassen aan de veranderende omgeving waarin zij opereren (denk aan de opkomst van discount dienstverlening, branchevervaging, de opkomst van gemaksmerken, de verschuivende grens tussen privaat en publiek, de opkomst van ‘mobility marketing’ e.d.). De Chernatony (Birmingham Business School) is auteur van ‘Creating Powerful Brands’ gaf op basis van onderzoek nieuwe inzichten hoe dienstverleners kunnen inspelen op deze veranderingen. Zijn verhaal werd kracht bijgezet door twee cases vanuit de praktijk: ABN AMRO en Rabobank.

The Power of Design in Branding  met Wally Olins – 22/10/2003

Wally OlinsKeynote spreker op deze middag Brand Genetics was niemand minder dan Wally Olins, die lange tijd het gezicht was van het prestigieuze Engelse award winning designbureau Wolff Olins. Dit bureau creëerde merkidentiteiten voor Akzo-Nobel, British Telecom, Orange, Q8 en Yacht. Op het symposium zette Olins aan de hand van zijn ‘4-vectoren model’ uiteen hoe design op een krachtige manier kan worden ingezet voor FMCG-, corporate- en dienstenmerken. Andere sprekers deze middag waren: Rachel Cooper, Gert Kootstra en Peter Kersten.

Branding & Emotion met Marc Gobé – 27/05/2003

Marc GobéDe hoofdrolspeler op dit Brand Genetics symposium, Marc Gobé, is van oorsprong designer en was in de periode 1995-1997 verantwoordelijk voor de nieuwe wereldwijde identiteit van Coca-Cola. Onder verantwoording van Coca-Cola’s ‘Chief Marketing Officer’ Sergio Zyman hielp Gobé met zijn Sensory Design methode de omzet van dit merk te ver­hogen met maar liefst 67%! Deze middag stond de rol van emotie bij design en merkkeuze centraal. Naast Gobé waren Pieter Desmet (TU Delft) en Bryan Dumont (Vice President, APCO Insight, Washington) te gast, die beiden ingingen op het meten en intrepeteren van emoties bij de keuzes die consumenten maken.

Reinventing the Brand met Jean-Noël Kapferer – 04-02-2003

Jean-Noël KapfererOp 4 februari 2003 sprak Jean-Noël Kapferer voor de eerste keer op een Brand Genetics symposium. De middag stond in het teken van ‘reinventing the brand’: hoe moet je als merk of organisatie reageren op veranderende marktomstandig­heden? Ter gelegenheid van dit symposium brachten we Kapferer’s  gelijknamige boek in het Nederlands uit (‘Het Merk opnieuw uitgevonden’): speciaal voor deze editie schreef Kapferer enkele nieuwe hoofdstukken. Naast Kapferer stonden twee casesprekers op het podium om zijn verhaal vanuit de praktijk te illustreren.

Het Merk als Business Driver met Klaus Brandmeyer – 20-09-2002

Klaus BrandmeyerTijdens het derde Brand Genetics symposium ‘Het merk als business driver’ werd ingegaan op de relatie tussen het merk en de bedrijfsvoering in al zijn facetten. Vragen die deze middag centraal stonden waren: (1) of het merk zich er voor leent om alle activiteiten binnen een onderneming aan te sturen en (2) hoe met dilemma’s die uit deze propositie voortkomen moet worden omgegaan. Key-note speaker was de internationaal gerenommeerde dr. Klaus Brandmeyer, auteur van onder andere ‘De magie van het merk’. Daarnaast spraken twee casesprekers over hoe hun merk als business driver wordt ingezet.

Internal Branding met Nicholas Ind – 31/05/2002

[informatie over de inhoud van deze dag]

 

 

 

Het Merk in de Recessie met Keith Ward – 18/01/2002

Keith WardHet allereerste Brand Genetics symposium stond in het teken van ‘Het merk in de recessie’. Deze middag gingen we in op de relatie tussen het merk en financiële investeringen. Het goed begrijpen van de interface tussen merk en geld is de basis om een goede beslissing te nemen bij het besluit om te investeren of desinvesteren in het merk. Hoofdrolspeler was prof. dr. Keith Ward.

(informatie over Keith Ward..)

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over Brand Genetics symposia kun je contact opnemen met EURIB: via e-mail of telefonisch op 010 – 440 1130.

Schrijf je hier in voor het komende Brand Genetics symposium.