Radiocommercial: geen middel maar een doel?

Radiocommercials: geen middel maar een doel?

Ik zit in de ochtend vaak in de auto en dan komen er heel wat radiospotjes voorbij. Sommige spotjes trekken mijn aandacht op een positieve wijze, maar andere zijn irritant. Helaas komt het ook nog regelmatig voor dat ik mij afvraag wat überhaupt de boodschap is. Als marcom-professional probeer ik dan soms zo’n campagne te ontleden. Wat blijft er bij mij hangen en wordt de boodschap consequent doorvertaald naar alle on- en offline kanalen? Het zal je wellicht verbazen dat er hier echt nog heel veel basis marketingwerk is te verrichten.

Radiocommercial

Zo hoorde ik in de eerste helft van januari zeer regelmatig een radiocommercial op Radio 1 van Leeuwendaal. Leeuwendaal is een HR-adviesorganisatie voor de overheid, het onderwijs en de zorg. Wat mij opviel is dat dit spotje heel generiek is, zonder een echte communicatiepropositie en zonder call-to-action. Zelfs nadat ik dit spotje een keer of 20 heb gehoord is dat mij niet duidelijk geworden. Alleen in de tag-on is vermeld dat men nu ook ‘vers HR-talent levert’. Ik snap wel dat adverteren in januari wat goedkoper is, maar is er dan echt niet nagedacht over doel, conversie en resultaat? Is radio dan geen middel maar een doel? Daarmee wordt goedkoop toch duurkoop?!

Na enig speurwerk heb ik op de website van deze firma gekeken en daar wordt mij wel wat meer duidelijk, maar de klik voor contact is ook weggestopt. Een radiocommercial die mij positief opviel is die van Tebodin, een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. De commercial had een verrassende en steeds afwisselende storyline, een heldere quote en een call-to-action naar een speciale landingspagina.

Niet doorvertaalde ATL-campagnes

Ook zie ik weleens ATL-campagnes, die niet naar BTL of digitaal zijn door vertaald. Zo’n duurbetaalde massamedia-boodschap krijgt dan een beperkte kans om te converteren. Met welk doel zet je welk middel in, en is er een consequente doorvertaling in alle kanalen? In de illustratie hieronder zie je waar de rol van marketing ten opzichte van sales meer aan het opschuiven is in het funnel.

Radiocommercials: the new marketing & sales funnel

Conclusie

Als je met een campagne gaat beginnen, stel jezelf dan een aantal relevante vragen. Met welk doel zet je welk middel in en wat wil je qua conversie bereiken? Marketing zit aan het stuur, maar betrek sales er vroegtijdig bij, niet alleen in de doelen maar ook in de inhoud van je boodschap.

Peter Hommel

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen