Wat is brand management?

Wat is Brand Management?

Veel bedrijven claimen aan brand management te doen. Maar wat is brand management eigenlijk? Brand management (merkenbeleid) is een strategie waarbij een organisatie haar producten, diensten of het bedrijf zelf, onder een merknaam in de markt profileert. Als dat goed gebeurt, resulteert dat in een sterk merk. Bij een sterk merk vinden consumenten dat het een hoge kwaliteit heeft. Een sterk merk heeft ook de ‘juiste’ psychosociale betekenis. Consumenten gebruiken het merk dan graag om ermee invulling te geven aan hun eigen identiteit. Ten slotte heeft een sterk merk een hoge bekendheid. Daarmee valt het in de markt goed op (visibility).

Voordelen

Brand management levert als het goed is een aantal financiële en strategische voordelen op voor een bedrijf. Een belangrijk financieel voordeel is een hogere omzet. Immers: hoe sterker een merk, hoe meer je er van verkoopt. En consumenten zijn bereid meer te betalen voor bekende, dan voor onbekende merken. Als je meer gaat verkopen, dalen de gemiddelde kosten per product. De marge die je maakt, ligt daardoor bij een bekend merk hoger dan bij een onbekend merk. Ook brengt een sterk merk allerlei strategische voordelen met zich mee. Denk aan een sterkere positie ten opzichte van concurrenten en een betere positie richting leveranciers en de arbeidsmarkt.

Onderwerpen

Binnen brand management worden allerlei onderwerpen onderscheiden. Er zijn onderwerpen die hebben betrekking op brand building. Denk aan brand equity (merkmeerwaarde), brand identity (merkidentiteit), brand innovation (merkinnovatie), brand portfolio (merkarchitectuur), positioneren, rebranding en visual branding. Maar er zijn ook diverse toepassingen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan product branding, service branding en corporate branding (waaronder internal branding en employer branding). Meer specifieke toepassingsgebieden zijn city branding / city marketing en personal branding. Het perspectief van de consument vind je onder meer terug bij consumentengedrag en neuromarketing.

Wat kan EURIB voor jou betekenen?

Bij EURIB hebben we ons toegelegd op brand management, design management en reputation management. Deze drie disciplines hebben veel overeenkomsten; zowel in de theorie als in de praktijk. Wij hebben ons ten doel gesteld (wetenschappelijke) kennis in deze drie disciplines voor managers toepasbaar te maken. We doen dat door het delen van kennis via onderwijs, onderzoek en advies. Hieronder lees je meer over wat wij je kunnen bieden op het gebied van brand management. Maar kijk gerust ook eens verder rond op onze site. Onder ‘Content’ vind je bijvoorbeeld meer dan 500 artikelen over onderzoeken en modellen.

Onderwijs, onderzoek & publicaties

EURIB biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van brand management. Omdat er in dit vakgebied continu nieuwe ontwikkelingen zijn, organiseren we regelmatig symposia en masterclasses waarin deze ontwikkelingen centraal staan. EURIB kan je ook helpen up-to-date te blijven als het gaat om relevante kennis en inzichten. In het content-gedeelte van deze website vind je diverse artikelen op jouw vakgebied, met onderwerpen als positioneren, brand stretching en internal branding, die je gratis kan downloaden. In het content-gedeelte vind je naast artikelen en boekverslagen ook bruikbare modellen zoals het MDC-model (Riezebos & Van der Grinten), de Golden Circle (Sinek) en de Brand Key.

Advies

EURIB adviseert managers over hun merk-, design- en reputatiestrategie. Waar nodig huren we specialisten voor je in of zetten we onderzoek voor je op. Maar ook kunnen we met een in-company training ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie dezelfde taal spreekt. Heb je specifieke vragen over het te voeren merk-, design- en reputatiebeleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

» Wat is Design Management?

» Wat is Reputation Management?

Aanmelden nieuwsbrief

Goed op de hoogte blijven? Regelmatig versturen we een gratis digitale nieuwsbrief waarin we onder meer publicaties van recente onderzoeken samenvatten.
[mc4wp_form id=”3856″]