Wat is Brand Management?
Veel bedrijven claimen aan brand management te doen. Maar wat is brand management eigenlijk? Brand management (merkenbeleid) is een strategie waarbij een organisatie haar producten, diensten of het bedrijf zelf, onder een merknaam in de markt profileert. Als dat goed gebeurt, resulteert dat in een sterk merk. Bij een sterk merk vinden consumenten dat het een hoge kwaliteit heeft. Een sterk merk heeft ook de ‘juiste’ psychosociale betekenis. Consumenten gebruiken het merk dan graag om ermee invulling te geven aan hun eigen identiteit. Ten slotte heeft een sterk merk een hoge bekendheid. Daarmee valt het in de markt goed op (visibility).
Voordelen
Brand management levert als het goed is een aantal financiële en strategische voordelen op voor een bedrijf. Een belangrijk financieel voordeel is een hogere omzet. Immers: hoe sterker een merk, hoe meer je er van verkoopt. En consumenten zijn bereid meer te betalen voor bekende, dan voor onbekende merken. Als je meer gaat verkopen, dalen de gemiddelde kosten per product. De marge die je maakt, ligt daardoor bij een bekend merk hoger dan bij een onbekend merk. Ook brengt een sterk merk allerlei strategische voordelen met zich mee. Denk aan een sterkere positie ten opzichte van concurrenten en een betere positie richting leveranciers en de arbeidsmarkt.
Onderwerpen
Binnen brand management worden allerlei onderwerpen onderscheiden. Er zijn onderwerpen die hebben betrekking op brand building. Denk aan brand equity (merkmeerwaarde), brand identity (merkidentiteit), brand innovation (merkinnovatie), brand portfolio (merkarchitectuur), positioneren, rebranding en visual branding. Maar er zijn ook diverse toepassingen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan product branding, service branding en corporate branding (waaronder internal branding en employer branding). Meer specifieke toepassingsgebieden zijn city branding / city marketing en personal branding. Het perspectief van de consument vind je onder meer terug bij consumentengedrag en neuromarketing.