Brand Leadership

Is jouw organisatie al brand-driven?
In de meeste bedrijven en organisaties ligt de nadruk op de kwaliteit van het voortgebrachte product of dienst. Daar lijkt in principe niks mis mee. Maar is het niet minstens zo belangrijk te vertellen wat je product voor klanten kan betekenen? Veel bedrijven vinden dat lastig. Ze worstelen met de vraag hoe ze hun aanbod in een eenduidige en aantrekkelijke propositie kunnen ‘verpakken’. Wist je dat organisaties die dit wel goed doen, aanzienlijk kostenefficiënter werken, beduidend meer winst maken en makkelijker nieuwe medewerkers aantrekken?

Om een kwalitatief goed product écht succesvol te maken, heb je dus een ‘verhaal’ nodig dat duidelijk maakt wat je product voor klanten kan betekenen. Dat verhaal is feitelijk je merk: een aanbod met een eigen naam, een eigen visuele identiteit en een eigen boodschap. Bij EURIB hebben we ons erop toegelegd wetenschappelijke kennis rond merken en merkenbeleid praktisch inzichtelijk te maken. Het primaire doel van onze opleiding Brand Management is je op een hoogwaardig niveau klaar te stomen voor een nieuwe uitdaging in je organisatie. Een organisatie die brand-driven is en mensen motiveert en mobiliseert!

Opleiding Brand Management

Met een sterk merk maak je het verschil! Met een sterk merk val je op, kan je je boodschap beter over het voetlicht brengen en neemt het rendement van je product, dienst of organisatie sterk toe. En niet te vergeten: met een sterk merk laat je je concurrenten ver achter je! Maar hoe bouw je eigenlijk een sterk merk?

In de achtdaagse opleiding Brand Management leren we je de ‘essentials’ van het bouwen en beschermen van merken. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om je merkenbeleid te onderbouwen en vorm te geven. Het programma bestaat uit maar liefst 16 masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Brand Management opgebouwd?

In deze opleiding staan we allereerst stil bij het strategisch kader van merkenbeleid. Vanuit de visie en de missie van de organisatie kijken we naar de ‘purpose’ en de ‘why’, en welke rol het merk hier in kan spelen. Vervolgens kijken we naar de verschillende rollen die merken in organisaties kunnen vervullen. Wordt het merk slechts gezien als een verkoopinstrument of juist als een alles aansturende business driver (central hub-gedachte)? We werken dit uit aan de hand van de Brand Management Staircase. Dit model helpt je te bepalen wat de stappen zijn om je organisatie echt merkgeoriënteerd te maken. In aansluiting hierop besteden we aandacht aan de essentie van merkenbeleid: immateriële waardecreatie (brand-adde value en brand equity). Wat is hierover bekend en hoe geef je dit vorm?

Sterke merken worden vormgegeven vanuit een gewenste identiteit. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan het benoemen van deze identiteit. We laten je kennismaken met verschillende methoden die tot doel hebben een merkidentiteit vast te stellen. Je kunt een identiteit bijvoorbeeld uitdrukken in merkwaarden door middel van betekenisstructuuranalyse en laddering. Maar we laten je ook zien hoe je een merkidentiteit kunt vaststellen op basis van archetypen. Een andere – meer visuele methode – is de 23plusone-methode die je tevens helpt je ‘brand appeal’ te bepalen. Ten slotte besteden we bij het bepalen van je merkidentiteit aandacht aan de conflictmethode. Volgens deze methode kan je je merk relevant maken door het een conflict voor klanten te laten oplossen. Dergelijke conflicten gaan over het verschil tussen een door klanten gewenste en gevreesde situatie.

Het vaststellen en uitdragen van je positionering

Na het vaststellen van de gewenste merkidentiteit komt het eropaan de positionering van je merk te benoemen. Belangrijk hierbij is dat je vaststelt wat een mogelijke ‘purpose’ voor je merk kan zijn. Een purpose (brand ideal) is een nobel doel dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Een purpose kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia). Vervolgens leren we je hoe je voor je eigen merk een stappenplan positioneren kunt uiteenzetten en hoe je deze kunt doorvertalen naar communicatie, manifestatie (producten en gedrag) en visualisatie. Deze doorvertaling van een positionering noemen we gewoonlijk de profilering van je merk.

Voor wat betreft profileren / communicatie zijn er drie relevante onderwerpen: thought leadership, contentmarketing en storytelling. Bij thought leadership gaat het erom hoe je vanuit een ‘novel point of view’ met je merk mentaal marktleiderschap kunt claimen. Bij contentmarketing stel je aan je klanten waardevolle en relevante content ter beschikking, zoals Coolblue dat doet met instructievideo’s. Hierdoor kun je je in de markt onderscheiden, val je op en kan je klanten beter aan je merk binden. Ten slotte besteden we aandacht aan storytelling, een krachtige tool die je helpt het verhaal van je merk te vertellen. Hierin kan je de historische en de huidige identiteit van je merk verbinden met de gewenste identiteit. Dit garandeert dat je merk als authentiek wordt ervaren. Ook laten we je zien hoe je dit verhaal intern richting medewerkers kunt inzetten (internal branding).

Manifestatie en merkspecifieke onderwerpen

Na profileren / communicatie gaan we in op profileren / manifestatie. Hoe ga je je merk heel concreet handen en voeten geven? Welke producten horen daar bijvoorbeeld bij? We gaan hier in op verschillende regels van brand stretching waarbij we je een denkkader aanreiken dat je kunt gebruiken om te bepalen of een extensie (zoals Ben & Jerry’s ijs voor honden), endorsement of co-branding succesvol zal zijn. We hanteren hier het principe van brand-driven innovation, innovatie vanuit het merk dus! Ook besteden we aandacht aan digitale waardecreatie. Vaak wordt online ingezet vanuit het oogpunt van kostenefficiëntie, maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat online ook waarde toevoegt?

Op de laatste dag staan we ten slotte stil bij twee specifieke onderwerpen: merkrecht en neurobranding. Het is belangrijk de regels van het merkrecht te kennen om je opgebouwde immateriële waarde zo goed mogelijk (proactief en reactief) te beschermen. We staan hier met veel voorbeelden stil bij zowel het Nederlandse (Benelux) als het Europese merkenrecht. Op de laatste middag van dit programma staan we stil bij neurobranding, ofwel alles wat met aandacht (waarneming en perceptie) en mentale informatieverwerking te maken heeft. De ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op; je leert hier wat de laatste inzichten zijn en hoe je neurobranding voor je eigen merk kunt inzetten.

Programma opleiding Brand Management (voorjaar 2023)

Deze opleiding bestaat uit acht collegedagen. Desgewenst kun je ook alleen de eerste vier dagen over Positioneren volgen. De onderwerpen die in de opleiding Brand Management worden behandeld zijn:

 2023 Thema collegedag Masterclass
24 mrt. Merkstrategie Strategisch kader van merkenbeleid
Merkwaardecreatie
14 apr. Vaststellen merkidentiteit Betekenisstructuuranalyse en laddering
Archetypen-benadering
28 apr. Vaststellen merkidentiteit 23plusone-methode
Conflictmethode
12 mei Vaststelling positionering Handelen vanuit een purpose
Stappenplan positioneren
26 mei Profileren: communicatie Thought leadership
Contentmarketing
9 jun. Uitdragen van je merkverhaal Storytelling
Internal branding
23 jun. Profileren: manifestatie Brand stretching
Digitale waardecreatie
7 jul. Merkspecifieke onderwerpen Merkenrecht
Neurobranding

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je een brochure van de opleidingen Brand Management en Positioneren aanvragen.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De prijs is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Brand Management bestaat uit acht dagen en de deelnameprijs bedraagt € 4.128. Volg je alleen de eerste vier dagen (Positioneren) dan betaal je € 2.152. De prijsopbouw per dag is als volgt:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.110
3 dgn € 1.638 |   4 dgn € 2.152
5 dgn € 2.655 |   6 dgn € 3.150
7 dgn € 3.640 |   8 dgn € 4.128

Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Waarom voor dit programma van EURIB kiezen?

EURIB is een spin-off van activiteiten van de Erasmus Universiteit. In de opleiding Brand Management komen de essentials terug van het voormalige door de NVAO geaccrediteerde masterprogramma dat door EURIB werd verzorgd. De opleiding Brand Management is daardoor te typeren als een hoogwaardige opleiding die uniek is in het vakgebied!

Vanuit onze specialistische rol dragen wij al sinds 2001 actief bij aan de kennis en content in het vakgebied. Praktisch bewijs daarvoor vind je in het content-gedeelte op deze website waar je meer dan 850 (!) zelfgeschreven inhoudelijke posts over het vakgebied terugvindt. EURIB zet de beste docent-experts in om deze state-of-the-art kennis over te dragen. Het ultieme argument om voor EURIB te kiezen is dat talloze deelnemers je voor gingen; zij beoordelen onze programma’s met 8+ en bevelen ons veelvuldig bij anderen aan.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.