Brand Leadership

Opleiding Brand Management
Met een sterk merk maak je het verschil! Met een sterk merk val je op, kan je je boodschap beter over het voetlicht brengen en neemt het rendement van je product, dienst of organisatie sterk toe. En niet te vergeten: met een sterk merk laat je je concurrenten ver achter je! Maar hoe bouw je eigenlijk een sterk merk?

In de achtdaagse opleiding Brand Management leer je de ‘fundamentals’ van het bouwen en beschermen van merken. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om je merkenbeleid te onderbouwen en vorm te geven. Het programma bestaat uit maar liefst 16 masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Brand Management opgebouwd?

In deze opleiding staan we allereerst stil bij het strategisch kader van merkenbeleid. Vanuit de visie en de missie van de organisatie kijken we naar de ‘purpose’ en de ‘why’, en welke rol het merk hier in kan spelen. Vervolgens kijken we naar de verschillende rollen die merken in een bedrijf kunnen vervullen. Wordt het merk slechts gezien als een verkoopinstrument of juist als een alles aansturende business driver (central hub-gedachte)? We werken dit uit aan de hand van de Brand Management Staircase. Dit model helpt je te bepalen wat de volgende stappen zijn die je moet zetten om je organisatie meer merkgeoriënteerd te maken. In aansluiting hierop besteden we aandacht aan de essentie van het merk: immateriële waardecreatie (brand-adde value en brand equity). Wat is hierover bekend en hoe geef je dit vorm?

Sterke merken worden vormgegeven vanuit een gewenste identiteit. Daarom staan we op de tweede en derde dag stil bij het vaststellen van de merkidentiteit. We laten je hier kennismaken met verschillende methoden die tot doel hebben een merkidentiteit vast te leggen. Je kunt een identiteit uitdrukken in merkwaarden door middel van betekenisstructuuranalyse en laddering. Maar we laten je ook zien hoe je een merkidentiteit kunt vaststellen op basis van archetypen. Een andere – meer visuele methode – is de 23plusone-methode die je tevens helpt je ‘brand appeal’ te bepalen. Ten slotte besteden we bij het bepalen van je merkidentiteit aandacht aan de conflictmethode. Volgens deze methode kan je je merk relevant maken door het een conflict voor je klant te laten oplossen. Dergelijke conflicten gaan over het verschil tussen een door consumenten gewenste en een gevreesde situatie.

Het vaststellen en uitdragen van je positionering

De vierde dag staat in het teken van het vaststellen van een positionering. Allereerst gaan we in op het handelen vanuit een ‘purpose’. Een purpose (brand ideal) is een nobel doel dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Een purpose kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia). Ten slotte leren we je hoe je voor je eigen merk een stappenplan positioneren kunt uiteenzetten en hoe je deze kunt doorvertalen naar manifestatie (producten en gedrag), communicatie en visualisatie. Die doorvertaling van een positionering noemen we gewoonlijk de ‘profilering’ van het merk.

Voor wat betreft profileren / communicatie gaan we op de vijfde en zesde dag op drie relevante onderwerpen in: ‘thought leadership’, ‘contentmarketing’ en ‘storytelling’. Bij thought leadership. gaat het erom hoe je vanuit een ‘novel point of view’ met je merk mentaal marktleiderschap kunt claimen. Bij contentmarketing stel je aan je klanten waardevolle en relevante content ter beschikking, zoals Coolblue dat doet met instructievideo’s. Hierdoor kun je je in de markt onderscheiden, val je op en kan je klanten beter aan je merk binden. Ten slotte besteden we hier aandacht aan storytelling, een krachtige tool die je helpt het verhaal van je merk te vertellen. Hierin kan je de historische en de huidige identiteit van je merk verbinden met de gewenste identiteit. Dit garandeert dat je merk als authentiek wordt ervaren. Ten slotte laten wee je zien hoe we dit verhaal intern richting medewerkers kunnen inzetten (internal branding).

Manifestatie en merkspecifieke onderwerpen

Op de zevende dag ligt de nadruk op profileren / manifestatie. Hoe ga je je merk heel concreet ‘handen en voeten geven’? Welke producten horen daar bijvoorbeeld bij? We gaan hier in op verschillende regels van brand stretching waarbij we je een denkkader aanreiken dat je kunt gebruiken om te bepalen of een extensie (zoals Ben & Jerry’s ijs voor honden), endorsement of co-branding succesvol zal zijn. We hanteren hier het principe van brand-driven innovation, innovatie vanuit het merk! De middag van deze dag gaan we in op digitale waardecreatie. Vaak wordt ‘online’ ingezet vanuit het oogpunt van kostenefficiëntie, maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat het ook waarde toevoegt?

Op de laatste dag staan we stil bij twee specifieke onderwerpen: merkrecht en neurobranding. Het is belangrijk de regels van het merkrecht te kennen, om je opgebouwde immateriële waarde zo goed mogelijk te beschermen. We staan hier met veel voorbeelden stil bij het Nederlandse (Benelux) en Europese recht. Een bekend gezegde is dat een product in de fabriek wordt gemaakt en een merk in het hoofd van de klant. Het is dus zeer belangrijk te weten hoe je klanten denken en hoe je met hun mentale leefwereld rekening moet houden. Daarom staan we op de laatste middag van dit programma stil bij neurobranding,  ofwel alles wat met aandacht (waarneming en perceptie) en mentale informatieverwerking te maken heeft.

Programma opleiding Brand Management (start: najaar 2022)

Deze opleiding bestaat uit acht collegedagen. De onderwerpen die tijdens deze dagen worden behandeld zijn:

 2022/23 Thema Onderwerp
04 nov. Merkstrategie Het strategisch kader van merkenbeleid
Merkwaardecreatie
18 nov. Vaststellen merkidentiteit Betekenisstructuuranalyse en laddering
Archetypen-benadering
02 dec. Vaststellen merkidentiteit De 23plusone-methode
De conflictmethode
16 dec. Vaststelling positionering Handelen vanuit een purpose
Stappenplan positioneren
13 jan. Profileren: communicatie Thought leadership
Contentmarketing
27 jan. Uitdragen van je merkverhaal Storytelling
Internal branding
3 feb. Profileren: manifestatie Brand stretching
Digitale waardecreatie
17 feb. Merkspecifieke onderwerpen Merkrecht
Neurobranding

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je de brochure van de EURIB-opleidingen aanvragen.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa. 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De opleiding is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Brand Management bestaat uit acht dagen en de deelnameprijs bedraagt € 4.128. De prijsopbouw per dag is als volgt:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.110
3 dgn € 1.638 |   4 dgn € 2.152
5 dgn € 2.655 |   6 dgn € 3.150
7 dgn € 3.640 |   8 dgn € 4.128

Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.