brand-management

Opleiding Brand Management
Met een sterk merk maak je het verschil! Met een sterk merk val je op, kan je je boodschap beter over het voetlicht brengen en neemt het rendement van je product, dienst of organisatie sterk toe. En niet te vergeten: met een sterk merk laat je je concurrenten ver achter je! Maar hoe bouw je eigenlijk een sterk merk?

In de achtdaagse opleiding Brand Management leer je de ‘fundamentals’ van het bouwen en beschermen van merken. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om je merkenbeleid te onderbouwen en vorm te geven. Het programma bestaat uit maar liefst 16 masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Brand Management opgebouwd?

In deze opleiding staan we allereerst stil bij de vraag wat de ontwikkelstadia van een sterk merk zijn. We kijken hier naar inzichten op het gebied van merkoriëntatie en de verschillende stadia van de Brand Management Staircase. Hiermee kun je bepalen wat de next steps voor jouw merk moeten zijn. Sterke merken worden vormgegeven vanuit een gewenste identiteit. Daarom staan we op de eerste dag mede stil bij de vraag hoe je een gewenste identiteit kunt vormgeven.

Op de tweede dag staan we stil bij twee routes van merkbouwen: de outside-in en de inside-out route. Bij de outside-in route laat je de markt leidend zijn voor je propositie. We staan bij dit onderwerp onder meer stil bij de bevindingen van Byron Sharp over how brands grow. Bij de branding inside-out besteden we aandacht aan zowel merkculturen, medewerkers als brand ambassadors, en laten we zien hoe bedrijven dit succesvol hebben geïmplementeerd.

Op de derde dag pakken we het idee van de gewenste identiteit weer op. Je kunt deze uitdrukken in merkwaarden, maar ook in archetypen. Een andere – meer visuele methode – is de 23plusone methode die je tevens helpt je ‘brand appeal’ te bepalen.

Tijdens de vierde dag kijken we hoe je je positionering kunt vormgeven rond een purpose; een ‘nobel doel’ dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Vervolgens zetten we een stappenplan positioneren uiteen, waarin de vraag centraal staat hoe je de gewenste identiteit kunt gebruiken om je merk een positie in de markt te geven.

Breder perspectief

Brand en reputatiemanagement lijken elkaar steeds meer te raken; branding houdt immers niet op bij je klanten. Een merkidentiteit komt pas goed tot leven als deze maatschappelijk goed verankerd is en rekening houdt met meerdere stakeholders. Voor de ‘license to operate’ van je merk ben je met andere woorden vandaag de dag afhankelijk van diverse stakeholders. Op de vijfde dag gaan we daarom in op stakeholdermanagement en hoe je je merk kunt profileren door middel van thought leadership.

Als je vanuit je positionering werkt, moet deze richtinggevend zijn voor dat wat je zegt (communicatie) en wat je doet (manifestatie). Bij communicatie kan een goed verhaal je helpen de historische en de huidige identiteit van je merk te verbinden met gewenste identiteit. Dit garandeert dat je merk authentiek is en blijft. Op de zesde dag staan we daarom stil bij de vraag hoe je je positionering kunt uitwerken in story telling. Maar een verhaal is natuurlijk pas geloofwaardig als je er ook naar handelt (manifestatie). Vandaar dat we op deze dag tevens stilstaan bij story doing.

De meeste merken zijn ooit ontstaan vanuit een innovatieve gedachte. Maar voor je het weet krijgen administratieve processen en procedures de overhand. Voor elk merk is het belangrijk om innovatief te blijven, en zo te werken aan merkdynamiek. Op de zevende dag van de opleiding staat deze gedachte centraal; hoe kun je blijven werken aan innovatie en merkdynamiek? Daarbij is het belangrijk dat je innoveert vanuit het merk; daarom staan we op deze dag ook stil bij brand stretching. De vragen die hier relevant zijn, zijn: hoe kun je je merk verbreden door extensies en endorsements? En: hoe doe je dat samen met andere merken (ingredient branding en co-branding)?

Een bekend gezegde is dat een product in de fabriek wordt gemaakt en je merk in het hoofd van je klant. Het is dus zeer belangrijk te weten hoe je klanten denken en hoe je met hun mentale leefwereld rekening moet houden. Daarom staan we in dit programma op de achtste en laatste dag uitgebreid stil bij het onderwerp customer insights, oftewel alles wat met aandacht (waarneming en perceptie), mentale verwerking en neurobranding te maken heeft.

Opleiding Brand Management: programma

Deze opleiding bestaat uit acht collegedagen. De onderwerpen die tijdens deze dagen worden behandeld zijn:

 2021 Thema Onderwerp
12 mrt. Merkgroei Merkoriëntatie en de Brand Management Staircase
De rol van merkidentiteit en merkwaarden
26 mrt. Merkbouw-routes Merkbouwen volgens de outside-in route
Merkbouwen volgens de inside-out route
9 apr. Gewenste identiteit De 23plusone methode
Werken vanuit archetypen
23 apr. Positioneren Handelen vanuit een purpose
Stappenplan positioneren
21 mei Reputatiemanagement Thought leadership
Stakeholdermanagement
4 jun. Profileren van je merk Story telling
Story doing
18 jun. Merkuitbreiding Innovatie en merkdynamiek
Brand stretching
2 jul. Customer insights Een nieuwe kijk op de klant
Neurobranding

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je de brochure van de EURIB-opleidingen in 2021 aanvragen.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa. 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De opleiding is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Brand Management bestaat uit acht dagen en de deelnameprijs bedraagt € 4.068. Als je meer opleidingen in hetzelfde kalenderjaar volgt, dan kun je door het totaal aantal dagen op te tellen, de totaalprijs vaststellen:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.074
3 dgn € 1.593 |   4 dgn € 2.102
5 dgn € 2.599 |   6 dgn € 3.085
7 dgn € 3.560 |   8 dgn € 4.068
9 dgn € 4.577 | 10 dgn € 5.085

Als je meer dan tien dagen volgt, dan bedraagt de prijs voor iedere extra dag € 495. Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Let op: vanwege Covid-19 laten we een beperkt aantal deelnemers toe en kunnen kabinetsbesluiten ertoe leiden dat bepaalde opleidingsdata opgeschort moeten worden. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.