Opleiding Positioneren

Opleiding Positioneren
Om een sterk merk te bouwen moet je goed nadenken over de positionering van je merk. In de opleiding Positioneren doen we dat door de identiteit van het merk als vertrekpunt te kiezen. Dit programma is erop gericht dat je straks zelf met de positionering van je product, dienst of organisatie aan de slag kunt.

We kijken in dit programma overigens verder dan alleen het positioneren van je merk voor klanten en medewerkers. Steeds vaker wordt van merken immers een maatschappelijke rol verlangd. Daarom staan we in dit programma ook stil bij het handelen vanuit een purpose, thought leadership en stakeholdermanagement.

In dit programma leer je alle ‘ins & outs’ van positioneren. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om zelf met je positionering aan de slag te gaan. Het programma bestaat uit zes masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Positioneren opgebouwd?

Een goede positionering neemt de identiteit van je merk als vertrekpunt. Anders is de kans groot dat je merk niet als authentiek wordt ervaren. Maar hoe breng je die identiteit eigenlijk in kaart? We doen dat door naar drie verschillende methoden te kijken. Je kunt een merkidentiteit bijvoorbeeld beschrijven aan de hand van archetypen. Maar je kunt ook een meer visuele methode gebruiken (de 23plusone methode). Ook staan we stil bij de vraag hoe je merkwaarden kunt kiezen en claimen.

Nadat we de methoden hebben verkend om de merkidentiteit te verkennen en te benoemen, kijken we naar positioneren vanuit een maatschappelijke context. Eén van de onderwerpen die op deze derde dag thuishoort is thought leadership. Hier gaat het erom hoe je vanuit een ‘novel point of view’ mentaal marktleiderschap kunt claimen. Maar ook staan we op deze dag stil bij ‘handelen vanuit een purpose‘. Een purpose is een ‘nobel doel’ dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Dat kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia).

Op de vierde dag gaan we in op de conflictmethode bij positioneren. Volgens deze methode kan je een merk relevant maken door het een conflict voor je klant te laten oplossen. Deze conflicten gaan over het gat tussen een gewenste en een gevreesde situatie. Vervolgens zetten we op deze dag een stappenplan positioneren uiteen, waarin de vraag centraal staat hoe je de gewenste identiteit kunt gebruiken om je merk een positie in de markt te geven.

Stappenplan positioneren

Nadat we de methoden hebben verkend om de merkidentiteit te verkennen en te benoemen, werken we de positionering uit aan de hand van een stappenplan. Dat doen we aan de hand van het MDC-model. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de merkessentie (merkbetekenis) en hoe ga je hier in de praktijk mee om? Een positionering doet natuurlijk pas zijn werk als deze ‘van het papier afkomt’. Vandaar dat we hier ook stilstaan bij de vraag hoe een positionering zich vertaalt naar manifestatie (producten en gedrag van medewerkers), communicatie (intern en extern) en visualisatie (logo, huisstijl e.d.).

Met de hier bovengenoemde thema’s krijg je een compleet pakket aan onderwerpen aangeboden waarmee je je merkpositionering kunt vormgeven.

Opleiding Positioneren: programma (najaar 2022)

Deze opleiding bestaat uit vier collegedagen. De onderwerpen die tijdens deze dagen worden behandeld zijn:

 2022 Thema Onderwerp
04 nov. Focus op merkgroei Merkoriëntatie en de Brand Management Staircase
Werkende vanuit een identiteit en merkwaarden
18 nov. Gewenste identiteit De 23plusone methode
Werken vanuit archetypen
02 dec. Maatschappelijke context Thought leadership
Handelen vanuit een purpose
16 dec. Positioneren De conflictmethode
Stappenplan positioneren

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je de brochure van de EURIB-opleidingen aanvragen.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa. 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De opleiding is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Positioneren bestaat uit vier dagen en de deelnameprijs bedraagt € 2.152. Als je meer opleidingen in hetzelfde kalenderjaar volgt, dan kun je door het totaal aantal dagen op te tellen, de totaalprijs vaststellen:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.110
3 dgn € 1.638 |   4 dgn € 2.152
5 dgn € 2.655 |   6 dgn € 3.150
7 dgn € 3.640 |   8 dgn € 4.128
9 dgn € 4.644 | 10 dgn € 5.160

Als je meer dan tien dagen volgt, dan bedraagt de prijs voor iedere extra dag € 510. Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.