Opleiding Positioneren

Opleiding Positioneren
De beeldvorming rond je merk bepaalt grotendeels hoe succesvol je product, dienst of organisatie in de markt is. Maar hoe je moet je de gewenste beeldvorming vaststellen en vormgeven? In de opleiding Positioneren staan we bij deze vragen stil door de gewenste identiteit van het merk als vertrekpunt te nemen. Dit programma is erop gericht dat je straks zelf met de positionering van je product, dienst of organisatie aan de slag kunt. We kijken in dit programma overigens verder dan alleen het positioneren van je merk voor klanten en medewerkers. Steeds vaker wordt van merken immers een maatschappelijke rol verlangd. Daarom staan we in dit programma ook stil bij het handelen vanuit een purpose.

In dit programma leer je alle ins & outs van positioneren. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om zelf met je positionering aan de slag te gaan. Het programma bestaat uit acht masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Positioneren opgebouwd?

In deze opleiding staan we allereerst stil bij het strategisch kader van merkenbeleid. Vanuit de visie en de missie van de organisatie kijken we naar de ‘purpose’ en de ‘why’, en welke rol het merk hier in kan spelen. Vervolgens kijken we naar de verschillende rollen die merken in organisaties kunnen vervullen. Wordt het merk slechts gezien als een verkoopinstrument of juist als een alles aansturende business driver (central hub-gedachte)? We werken dit uit aan de hand van de Brand Management Staircase. Dit model helpt je te bepalen wat de stappen zijn om je organisatie echt merkgeoriënteerd te maken. In aansluiting hierop besteden we aandacht aan de essentie van het merk: immateriële waardecreatie (brand-adde value en brand equity). Wat is hierover bekend en hoe geef je dit vorm?

Sterke merken worden vormgegeven vanuit een gewenste identiteit. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan het benoemen van deze identiteit. We laten je kennismaken met verschillende methoden die tot doel hebben een merkidentiteit vast te stellen. Je kunt een identiteit bijvoorbeeld uitdrukken in merkwaarden door middel van betekenisstructuuranalyse en laddering. Maar we laten je ook zien hoe je een merkidentiteit kunt vaststellen op basis van archetypen. Een andere – meer visuele methode – is de 23plusone-methode die je tevens helpt je ‘brand appeal’ te bepalen. Ten slotte besteden we bij het bepalen van je merkidentiteit aandacht aan de conflictmethode. Volgens deze methode kan je je merk relevant maken door het een conflict voor klanten te laten oplossen. Dergelijke conflicten gaan over het verschil tussen een door klanten gewenste en gevreesde situatie.

Het vaststellen en uitdragen van je positionering

Na het vaststellen van de gewenste merkidentiteit komt het eropaan de positionering van je merk te benoemen. Belangrijk hierbij is dat je vaststelt wat een mogelijke ‘purpose’ voor je merk kan zijn. Een purpose (brand ideal) is een nobel doel dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Een purpose kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia). Vervolgens leren we je hoe je voor je eigen merk een stappenplan positioneren kunt uiteenzetten en hoe je deze kunt doorvertalen naar communicatie, manifestatie (producten en gedrag) en visualisatie. Deze doorvertaling van een positionering noemen we gewoonlijk de profilering van je merk.

Met de hier bovengenoemde thema’s krijg je een compleet pakket aan onderwerpen aangeboden waarmee je je merkpositionering zelf kunt vormgeven.

Programma opleiding Positioneren (start: najaar 2022)

Deze opleiding bestaat uit vier collegedagen, die samenvallen met de eerste vier dagen van de 8-daagse opleiding Brand Management. De onderwerpen die in de opleiding Positioneren worden behandeld zijn:

 2022/23 Thema collegedag Masterclass
04 nov. Merkstrategie Strategisch kader van merkenbeleid
Merkwaardecreatie
18 nov. Vaststellen merkidentiteit Betekenisstructuuranalyse en laddering
Archetypen-benadering
02 dec. Vaststellen merkidentiteit 23plusone-methode
Conflictmethode
16 dec. Vaststelling positionering Handelen vanuit een purpose
Stappenplan positioneren

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je een brochure van de opleidingen Brand Management en Positioneren aanvragen. Voor het voorjaar van 2023 staat al weer een volgende editie van dit programma gepland; de voorlopige datums zijn: 24  maart, 14 en 28 april, en 12 mei 2023.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De prijs is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Positioneren bestaat uit vier dagen en de deelnameprijs bedraagt € 2.152. De prijsopbouw per dag is als volgt:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.110
3 dgn € 1.638 |   4 dgn € 2.152

Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Waarom voor dit programma van EURIB kiezen?

EURIB is een spin-off van activiteiten van de Erasmus Universiteit. In de opleiding Positioneren komen de essentials terug van het voormalige door de NVAO geaccrediteerde masterprogramma dat door EURIB werd verzorgd. De opleiding Positioneren is daardoor te typeren als een hoogwaardige opleiding die uniek is in het vakgebied!

Vanuit onze specialistische rol dragen wij al sinds 2001 actief bij aan de kennis en content in het vakgebied. Praktisch bewijs daarvoor vind je in het content-gedeelte op deze website waar je meer dan 850 (!) zelfgeschreven inhoudelijke posts over het vakgebied terugvindt. EURIB zet de beste docent-experts in om deze state-of-the-art kennis over te dragen. Het ultieme argument om voor EURIB te kiezen is dat talloze deelnemers je voor gingen; zij beoordelen onze programma’s met 8+ en bevelen ons veelvuldig bij anderen aan.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.