Hoe is de opleiding Positioneren opgebouwd?
Een goede positionering neemt de identiteit van je merk als vertrekpunt. Anders is de kans groot dat je merk niet als authentiek wordt ervaren. Maar hoe breng je die identiteit eigenlijk in kaart? We doen dat door naar drie verschillende methoden te kijken. Je kunt een merkidentiteit bijvoorbeeld beschrijven aan de hand van archetypen. Maar je kunt ook een meer visuele methode gebruiken (de 23plusone methode). Ook staan we stil bij de vraag hoe je merkwaarden kunt kiezen en claimen.
Nadat we de methoden hebben verkend om de merkidentiteit te verkennen en te benoemen, kijken we naar positioneren vanuit een maatschappelijke context. Eén van de onderwerpen die op deze derde dag thuishoort is thought leadership. Hier gaat het erom hoe je vanuit een ‘novel point of view’ mentaal marktleiderschap kunt claimen. Maar ook staan we op deze dag stil bij ‘handelen vanuit een purpose‘. Een purpose is een ‘nobel doel’ dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Dat kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia).
Op de vierde dag gaan we in op de conflictmethode bij positioneren. Volgens deze methode kan je een merk relevant maken door het een conflict voor je klant te laten oplossen. Deze conflicten gaan over het gat tussen een gewenste en een gevreesde situatie. Vervolgens zetten we op deze dag een stappenplan positioneren uiteen, waarin de vraag centraal staat hoe je de gewenste identiteit kunt gebruiken om je merk een positie in de markt te geven.
Stappenplan positioneren
Nadat we de methoden hebben verkend om de merkidentiteit te verkennen en te benoemen, werken we de positionering uit aan de hand van een stappenplan. Dat doen we aan de hand van het MDC-model. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de merkessentie (merkbetekenis) en hoe ga je hier in de praktijk mee om? Een positionering doet natuurlijk pas zijn werk als deze ‘van het papier afkomt’. Vandaar dat we hier ook stilstaan bij de vraag hoe een positionering zich vertaalt naar manifestatie (producten en gedrag van medewerkers), communicatie (intern en extern) en visualisatie (logo, huisstijl e.d.).
Met de hier bovengenoemde thema’s krijg je een compleet pakket aan onderwerpen aangeboden waarmee je je merkpositionering kunt vormgeven.