Opleiding Positioneren

Opleiding Positioneren
De beeldvorming rond je merk bepaalt grotendeels hoe succesvol je product, dienst of organisatie in de markt is. Maar hoe je moet je de gewenste beeldvorming vaststellen en vormgeven? In de opleiding Positioneren staan we bij deze vragen stil door de gewenste identiteit van het merk als vertrekpunt te nemen. Dit programma is erop gericht dat je straks zelf met de positionering van je product, dienst of organisatie aan de slag kunt. We kijken in dit programma overigens verder dan alleen het positioneren van je merk voor klanten en medewerkers. Steeds vaker wordt van merken immers een maatschappelijke rol verlangd. Daarom staan we in dit programma ook stil bij het handelen vanuit een purpose.

In dit programma leer je alle ‘ins & outs’ van positioneren. Je leert welke modellen, ideeën en instrumenten je kunt gebruiken om zelf met je positionering aan de slag te gaan. Het programma bestaat uit acht masterclasses gegeven door de beste docenten uit het vakgebied!

Hoe is de opleiding Positioneren opgebouwd?

In deze opleiding staan we allereerst stil bij het strategisch kader van merkenbeleid. Vanuit de visie en de missie van de organisatie kijken we naar de ‘purpose’ en de ‘why’, en welke rol het merk hier in kan spelen. Vervolgens kijken we naar de verschillende rollen die merken in een bedrijf kunnen vervullen. Wordt het merk slechts gezien als een verkoopinstrument of juist als een alles aansturende business driver (central hub-gedachte)? We werken dit uit aan de hand van de Brand Management Staircase. Dit model helpt je te bepalen wat de volgende stappen zijn die je moet zetten om je organisatie meer merkgeoriënteerd te maken. In aansluiting hierop besteden we aandacht aan de essentie van het merk: immateriële waardecreatie (brand-adde value en brand equity). Wat is hierover bekend en hoe geef je dit vorm?

Sterke merken worden vormgegeven vanuit een gewenste identiteit. Daarom staan we op de tweede en derde dag stil bij het vaststellen van de merkidentiteit. We laten je hier kennismaken met verschillende methoden die tot doel hebben een merkidentiteit vast te leggen. Je kunt een identiteit uitdrukken in merkwaarden door middel van betekenisstructuuranalyse en laddering. Maar we laten je ook zien hoe je een merkidentiteit kunt vaststellen op basis van archetypen. Een andere – meer visuele methode – is de 23plusone-methode die je tevens helpt je ‘brand appeal’ te bepalen. Ten slotte besteden we bij het bepalen van je merkidentiteit aandacht aan de conflictmethode. Volgens deze methode kan je je merk relevant maken door het een conflict voor je klant te laten oplossen. Dergelijke conflicten gaan over het verschil tussen een door consumenten gewenste en een gevreesde situatie.

Het vaststellen en uitdragen van je positionering

De vierde dag staat in het teken van het vaststellen van een positionering. Allereerst gaan we in op het handelen vanuit een ‘purpose’. Een purpose (brand ideal) is een nobel doel dat verder reikt dan ‘plat verkopen’. Een purpose kan betrekking hebben op je medewerkers (zingeving bieden die verder gaat dan het werk dat gedaan moet worden), je klanten (denk aan Coolblue; de ultieme klantervaring) of het milieu (zoals bij Patagonia). Ten slotte leren we je hoe je voor je eigen merk een stappenplan positioneren kunt uiteenzetten en hoe je deze kunt doorvertalen naar manifestatie (producten en gedrag), communicatie en visualisatie. Die doorvertaling van een positionering noemen we gewoonlijk de ‘profilering’ van het merk.

Met de hier bovengenoemde thema’s krijg je een compleet pakket aan onderwerpen aangeboden waarmee je je merkpositionering zelf kunt vormgeven.

Programma opleiding Positioneren (start: najaar 2022)

Deze opleiding bestaat uit vier collegedagen, die samenvallen met de eerste vier dagen van de 8-daagse opleiding Brand Management. De onderwerpen die tijdens deze vier dagen worden behandeld zijn:

 2022/23 Thema Onderwerp
04 nov. Merkstrategie Het strategisch kader van merkenbeleid
Merkwaardecreatie
18 nov. Vaststellen merkidentiteit Betekenisstructuuranalyse en laddering
Archetypen-benadering
02 dec. Vaststellen merkidentiteit De 23plusone-methode
De conflictmethode
16 dec. Vaststelling positionering Handelen vanuit een purpose
Stappenplan positioneren

 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Onderaan deze pagina kun je de brochure van de EURIB-opleidingen aanvragen.

Praktische informatie

  • De opleiding vindt plaats in Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
  • Op vrijdagen van 09.30-16.30 uur
  • Achter het hotel zijn gratis parkeerplaatsen
  • Het hotel ligt op circa. 10 minuten lopen van metrostation Kralingse Zoom
  • De opleiding is inclusief catering, waaronder een uitgebreide lunch
  • Hand-outs van presentaties worden digitaal beschikbaar gesteld
  • De opleiding gaat door bij minimaal 8 deelnemers
  • Na afloop ontvang je een certificaat van deelname

Deelnemers aan EURIB-programma’s zijn onder meer afkomstig van onderstaande bedrijven:

Kosten

De opleiding Positioneren bestaat uit vier dagen en de deelnameprijs bedraagt € 2.152. De prijsopbouw per dag is als volgt:
1 dag €   565  |   2 dgn € 1.110
3 dgn € 1.638 |   4 dgn € 2.152
Alle bedragen worden vermeerderd met 21% BTW. Op alle boekingen zijn de algemene voorwaarden van EURIB van toepassing.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via de mail. Hieronder kun je je voor deze opleiding aanmelden.