Wat is Design Management?
Design management wordt vaak verward met design en design thinking. Maar wat is design management eigenlijk? Om die vraag goed te beantwoorden, moet je eerst weten wat design is. Bij design gaat het om het ontwerpen en vormgeven van producten, logo’s, verpakkingen, winkelruimtes etc. Bij design management wordt design echter in een breder perspectief geplaatst. Het wordt hier gezien als een kerncompetentie van de organisatie. Je kunt dus zeggen dat er bij design management een rol voor design is weggelegd op hoog niveau. Bij deze vorm van management spelen ook onderwerpen als co-creatie, verandering van de organisatie en research & development een rol. Design management houdt zich dus letterlijk bezig met het ‘managen van design’ in een bredere context dan die van design alleen.
Voordelen
Design management levert als het goed is een aantal financiële en strategische voordelen op voor een bedrijf. Diverse onderzoeken tonen aan dat een investering in design tot meer omzet en hogere winst leidt. De nuance die je daarbij moet maken, is dat dit effect alleen optreedt als design wordt aangestuurd door design management. Bij deze vorm van management gaat het echter niet alleen om het aansturen van de creatieve competenties. Het gaat er ook om de organisatie zo in te richten dat deze competenties volledig tot hun recht kunnen komen. Ook richt deze vorm van management zich op samenwerking met anderen; denk aan co-creatie. Design management komt pas goed tot zijn recht als design ook wordt gekoppeld aan research & development. Tevens zorgt design management er voor dat een bedrijf haar concurrenten op gepaste afstand weet te houden.
Onderwerpen
Binnen design management worden allerlei onderwerpen onderscheiden. Er zijn bijvoorbeeld onderwerpen die betrekking hebben op de toepassing van design. Denk hier bijvoorbeeld aan industrial design, product design, web design, graphic design, service design, brand design en environmental design (het inrichten van ruimtes). Een ander onderscheid is het niveau in de organisatie waarop design wordt ingezet. We onderscheiden hier strategisch design, operationeel design en tactisch design. Design thinking is een begrip dat betrekking heeft op de manier van denken en werken die designers gebruiken om complexe problemen op te lossen. Dit heeft weinig of niets te maken met het ontwerpen en vormgeven van producten, diensten e.d. En wist je dat design thinkers altijd proberen tot human centered oplossingen te komen? De menselijke maat staat in hun oplossingen dus altijd centraal.