Wat is design management?

Wat is Design Management?

Design management wordt vaak verward met design en design thinking. Maar wat is design management eigenlijk? Om die vraag goed te beantwoorden, moet je eerst weten wat design is. Bij design gaat het om het ontwerpen en vormgeven van producten, logo’s, verpakkingen, winkelruimtes etc. Bij design management wordt design echter in een breder perspectief geplaatst. Het wordt hier gezien als een kerncompetentie van de organisatie. Je kunt dus zeggen dat er bij design management een rol voor design is weggelegd op hoog niveau. Bij deze vorm van management spelen ook onderwerpen als co-creatie, verandering van de organisatie en research & development een rol. Design management houdt zich dus letterlijk bezig met het ‘managen van design’ in een bredere context dan die van design alleen.

Voordelen

Design management levert als het goed is een aantal financiële en strategische voordelen op voor een bedrijf. Diverse onderzoeken tonen aan dat een investering in design tot meer omzet en hogere winst leidt. De nuance die je daarbij moet maken, is dat dit effect alleen optreedt als design wordt aangestuurd door design management. Bij deze vorm van management gaat het echter niet alleen om het aansturen van de creatieve competenties. Het gaat er ook om de organisatie zo in te richten dat deze competenties volledig tot hun recht kunnen komen. Ook richt deze vorm van management zich op samenwerking met anderen; denk aan co-creatie. Design management komt pas goed tot zijn recht als design ook wordt gekoppeld aan research & development. Tevens zorgt design management er voor dat een bedrijf haar concurrenten op gepaste afstand weet te houden.

Onderwerpen

Binnen design management worden allerlei onderwerpen onderscheiden. Er zijn bijvoorbeeld onderwerpen die betrekking hebben op de toepassing van design. Denk hier bijvoorbeeld aan industrial design, product design, web design, graphic design, service design, brand design en environmental design (het inrichten van ruimtes). Een ander onderscheid is het niveau in de organisatie waarop design wordt ingezet. We onderscheiden hier strategisch design, operationeel design en tactisch design. Design thinking is een begrip dat betrekking heeft op de manier van denken en werken die designers gebruiken om complexe problemen op te lossen. Dit heeft weinig of niets te maken met het ontwerpen en vormgeven van producten, diensten e.d. En wist je dat design thinkers altijd proberen tot human centered oplossingen te komen? De menselijke maat staat in hun oplossingen dus altijd centraal.

Wat kan EURIB voor jou betekenen?

Bij EURIB hebben we ons toegelegd op brand management, design management en reputation management. Deze disciplines hebben veel overeenkomsten; zowel in de theorie als in de praktijk. Wij hebben ons ten doel gesteld (wetenschappelijke) kennis in deze drie disciplines voor managers toepasbaar te maken. We doen dat door het delen van kennis via onderwijs, onderzoek en advies. Hieronder lees je meer over wat wij je kunnen bieden op het gebied van design management. Maar kijk gerust ook eens verder rond op onze site. Onder ‘Content’ vind je bijvoorbeeld meer dan 500 berichten over onderzoeken en modellen.

Onderwijs, onderzoek & publicaties

EURIB biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van design management. Omdat er in dit vakgebied continu nieuwe ontwikkelingen zijn, organiseren we regelmatig symposia en masterclasses waarin deze ontwikkelingen centraal staan. EURIB kan je ook helpen up-to-date te blijven als het gaat om nieuwe kennis en inzichten. In het content-gedeelte van deze website vind je diverse artikelen op jouw vakgebied, met onderwerpen als designmanagement, design thinking en identiteit en imago, die je gratis kan downloaden. In het content-gedeelte vind je naast artikelen en boekverslagen ook bruikbare modellen zoals de Design Management Staircase (Kootstra), Double Diamond Model (Design Council) en Four Powers of Design model (Borja de Mozota).

Advies

EURIB adviseert managers over hun merk-, design- en reputatiestrategie. Waar nodig huren we specialisten voor je in of zetten we onderzoek voor je op. Maar ook kunnen we met een in-company training ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie dezelfde taal spreekt. Heb je specifieke vragen over het te voeren merk-, design- en reputatiebeleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

» Wat is Brand Management?

» Wat is Reputation Management?

Aanmelden nieuwsbrief

Goed op de hoogte blijven? Regelmatig versturen we een gratis digitale nieuwsbrief waarin we onder meer publicaties van recente onderzoeken samenvatten.

[mc4wp_form id=”3856″]