Wij hebben geprobeerd voor elke post op deze website eventuele rechthebbenden van teksten en beeldmaterialen te achterhalen. Mocht je desondanks teksten en/of beeldmaterialen tegenkomen, waarvan je de rechthebbende bent – en je hebt geen toestemming gegeven voor de publicatie ervan – neem dan contact met ons op zodat wij de gewenste aanpassingen kunnen doen.

Recente artikelen

Boek Branding van Mosmans & Van Thiel maakt inbreuk op auteursrecht EURIB

In 2022 verscheen bij Noordhoff Uitgevers het boek ‘Branding’ van Andy Mosmans & Patrick van Thiel. EURIB heeft de auteurs en de uitgever erop attent gemaakt dat er een vrijwel letterlijke tekst is overgenomen van de EURIB-website. Het gaat hier om een toelichting op het MDC-model van Riezebos & Van der Grinten. Daarnaast ontbreekt op een aantal plaatsen een adequate bronvermelding. Advocaten van beide partijen hebben onderstaande rectificatie opgesteld.

Lees verder!
123RF - 148543098

Kunnen nudges de ongelijkheid tussen arm en rijk vergroten?

Bij nudging draait het om ingrepen in de keuze-architectuur van consumenten om zo hun aankoopgedrag te beïnvloeden. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het vaak niet. Een bekende nudge is het aanbieden van een standaard (‘default’) optie; consumenten overwegen die vaak het eerst. Vroeger prezen autoverkopers bijvoorbeeld een ‘kaal’ model vaak als standaardoptie aan, nu prijzen ze gewoonlijk enigszins aangeklede auto’s als default aan. In Amerika leidde dit tot een verhoging in de verkoopprijs van gemiddeld $ 1.500 per auto. Met ‘kleine’ prikkels kan je zo het gedrag van consumenten sturen. Sommige consumenten lijken daar gevoeliger voor dan andere. Onderzoek laat zien dat dit onder andere te maken heeft met je sociaaleconomische status.

Lees verder!
123RF - 97184060

Hoe minimalistisch ben jij?

Minimalisme lijkt een relatief jonge trend in consumentengedrag. Maar volgens twee onderzoekers is deze trend al in de 60-er jaren van de vorige eeuw ontstaan. Vandaag de dag manifesteert deze trend zich onder meer in huizenbouw (tiny houses), ‘ontspullen’, Marie Kondo’s kunst van het opruimen en een simpele ‘strakke’ vormgeving van producten, advertenties e.d. Maar wat houdt minimalisme nu precies in? De onderzoekers beantwoordden deze vraag door hierover aan 3.735 consumenten vragen voor te leggen. Zo ontwikkelden zij een eenvoudig meetinstrument. De onderzoekers pleiten ervoor om minimalisme voortaan als een waarde te beschouwen en deze te gebruiken bij segmentatie en in positioneringen.

Lees verder!

‘Sterk digitaal merk’ (boek)

Recent verscheen van de hand van merkstrateeg Ingmar de Lange het boek ‘Sterk digitaal merk’. Hij constateert dat CEO’s en aandeelhouders zelden weten wat de bijdrage van het merk aan hun business performance is. Dit terwijl diverse onderzoeken keer op keer aantonen dat een sterk merk echt het verschil maakt. Daarom heeft De Lange de nobele taak opgepakt om duidelijk te maken hoe hij denkt dat merken in een complexer geworden omgeving krachtig kunnen blijven. Hij beschrijft zijn persoonlijke inzichten en onderbouwt dit waar nodig met verwijzingen naar onderzoeken en publicaties.

Lees verder!
123RF - 169006724

Welk type aanbeveling zorgt voor een hogere click-through rate (CTR)?

De meeste websites/platforms hebben als doel hun bezoekers tot aankopen (Amazon) of gebruik (Netflix) aan te zetten. Als je bij Bol.com een product zoekt, bevelen ze onder “Anderen bekeken ook” diverse producten aan. Dit in de hoop dat je in ieder geval iets van je gading vindt. Spotify beveelt andere muzieknummers aan en Netflix heeft een uitgebreide gepersonaliseerde startpagina barstensvol aanbevelingen. Maar welk type aanbeveling is nou het meest effectief? Aanbevelingen die vergelijkbare producten tonen, of juist aanbevelingen over wat anderen bekeken en kochten?

Lees verder!
123RF - 179770265

Hou je jezelf met luxemerken niet voor de gek?

Luxemerken vormen een bijzonder marktsegment. In de afgelopen 20 jaar groeide de luxe-industrie wereldwijd met gemiddeld 5% per jaar. In 2017 gaven we met z’n allen zo’n $ 1.200 biljoen aan luxemerken uit (dat is een miljoen keer $ 1,2 miljoen!). We kopen luxemerken omdat ze een superieure kwaliteit hebben en omdat we er status aan ontlenen. Luxemerken hebben daardoor een positief effect op je zelfbeeld. Ze geven je het gevoel dat je ertoe doet, wat bijdraagt aan je zelfverzekerdheid. Toch? Of zou het ook zo kunnen zijn dat je je met luxemerken mooier en beter voordoet dan je in werkelijkheid bent? De vraag is dan wat dit met je zelfbeeld doet…

Lees verder!