Introductie
In de wetenschap zijn er allerlei methoden en technieken ontwikkeld om praktijkonderzoek wetenschappelijk verantwoord te maken. Hieronder vind je daar een aantal van, voor het opzetten en uitvoeren van ‘toegepast wetenschappelijk onderzoek’.

123RF - 49169703

Bas Haring over wetenschappelijk denken

Wat houdt wetenschappelijk denken eigenlijk precies in? En waardoor worden wetenschappers aangespoord onderzoek te doen? In deze post neemt wetenschapsfilosoof Bas Haring je mee op een toegankelijke en ‘luchtige’ ontdekkingsreis. Wat is wetenschap nu precies? En wat voor nut heeft wetenschappelijk denken in je eigen beroepspraktijk?

Lees verder!
123RF - 48634489

Literatuurreferenties volgens de APA-richtlijnen

In een vakinhoudelijke tekst zoals een scriptie verwijs je gewoonlijk naar het werk van andere auteurs of onderzoekers. Hiermee laat je zien hoe jouw ideeën passen binnen de huidige kennis van het vakgebied. Voor de lezer van jouw tekst is het gewenst om deze bronnen (boeken, artikelen, onderzoeksrapporten, websites e.d.) gemakkelijk terug te kunnen vinden. Voor vakliteratuur bestaan er verschillende manieren om bronnen te vermelden.

Lees verder!
123RF - 57235881

Let bij focusgroepen op de zitopstelling!

Als je met een focusgroep een concepttest naar het effect van een advertentie wilt uitvoeren, kan je de deelnemers in verschillende vormen opstellen. Bijvoorbeeld in een carrévorm (hoekvorm) of een cirkelvorm. Maakt dat überhaupt iets uit, vraag je jezelf misschien af… Het gaat er toch om wat er op de schets staat? Onderzoek maakt duidelijk dat afhankelijk van de behoefte waar een advertentie op inspeelt, de zitopstelling er wel degelijk toe doet!

Lees verder!
123RF - 32134562

Verwerken van kwalitatieve data

Bij kwalitatief onderzoek bestaat vaak het misverstand dat er geen analysetechnieken kunnen worden toegepast. Kwalitatief onderzoek kan niet op dezelfde manier geanalyseerd worden als kwantitatief onderzoek, maar er zijn wel degelijk analysemethoden voor ontwikkeld. Dit artikel gaat in op twee onderwerpen van resultatenverwerking van kwalitatief onderzoek.

Lees verder!
123RF - 20143275

Meetniveaus van variabelen

Bij kwantitatief onderzoek meten we de waarden van één of meer variabelen. Een variabele is een eigenschap of kenmerk van een persoon (bijvoorbeeld: geslacht, oogkleur of lengte), een product (bijvoorbeeld: alcoholpercentage van bier) of een situatie (bijvoorbeeld: wel of geen achtergrondmuziek in een winkel). Van elk van deze variabelen kan je verschillende waarden vaststellen, vaak door deze te meten bij verschillende personen, producten en/ of situaties. Afhankelijk van het meetniveau mogen we bepaalde rekenkundige bewerkingen wel of niet uitvoeren.

Lees verder!
123RF - 41659840

Steekproeftrekking

In dit artikel worden twee begrippen beschreven die van belang zijn voor het uitvoeren van een onderzoek. Het gaat om de populatie van het onderzoek en de steekproef. Voor wat betreft steekproeven lichten we 10 methoden van steekproeftrekking toe (vijf probabilistische en vijf niet-probabilistische methoden) en zetten we uiteen hoe je een steekproefomvang kunt berekenen.

Lees verder!
123RF - 62248196

Betrouwbaarheid & validiteit

Bij elk wetenschappelijk verantwoord onderzoek moet de vraag worden beantwoord of het meetinstrument waarmee we gemeten hebben, betrouwbaar en valide is (dit zijn controles op resp. toevals- en systematische fouten). In bijgaand overzicht lichten we de begrippen betrouwbaarheid en validiteit toe en geven we een overzicht van checks die je hierop in onderzoek kunt toepassen.

Lees verder!
123RF - 44185366

Interviewtechnieken

Het interview is een van de meest voorkomende vormen van kwalitatief onderzoek. Het afnemen van een interview is echter geen gemakkelijke opgave. Als interviewer ben je bijvoorbeeld al snel geneigd de uitspraken van de geïnterviewde te interpreteren. In bijgaande handleiding is informatie opgenomen over verschillende interviewvormen en zijn praktische richtlijnen geformuleerd voor het afnemen van een interview.

Lees verder!
123RF - 27835872

Structuur van wetenschappelijke verslagen

In de wetenschap is een structuur ontwikkeld voor de verslaglegging van toegepast onderzoek. Deze structuur wordt in de meeste wetenschappelijke artikelen aangehouden en biedt tevens een goede basis voor referaten, scripties en proefschriften. Ook ‘consultancy firms’ kunnen deze opbouw gebruiken voor hun rapportages. In bijgaand document lichten we de vier hoofddelen van een wetenschappelijke verslaglegging toe.

Lees verder!
123RF - 47876763

Boeken over onderzoek

Op zoek naar een goed boek over onderzoek voor het schrijven van je scriptie? Hier vind je een overzicht! Zoals het ‘Basisboek methoden & technieken; handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwantitatief onderzoek’ van Baarda & Bakker.

Lees verder!
iStock - 1140659569

Delphi-onderzoek naar merkmeerwaarde

Hoe stel je de definitie van een begrip vast dat in je vakgebied nog maar net in zwang is geraakt? Begin jaren ’90 wisten we niet hoe we het begrip merkmeerwaarde (brand-added value) moesten interpreteren. Door middel van een Delphi-onderzoek, waarbij de nadruk ligt op een convergentie van ideeën en opvattingen, vroegen Rik Riezebos en Ad Pruyn aan marketingexperts hoe zij tegen dit construct aankeken.

Lees verder!