123RF - 27530973

Boekbesprekingen

Op deze site staat veel samenvattingen op het gebied van brand, design en reputation management. Je kunt ze in dit contentgedeelte van de website onder de diverse onderwerpen vinden, maar op deze pagina bieden we je ook een overzicht van alle boekbesprekingen op onze site. Ze staan hieronder op chronologische volgorde. Heb je nog vragen suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op!

‘Sterk digitaal merk’ (boek)

Recent verscheen van de hand van merkstrateeg Ingmar de Lange het boek ‘Sterk digitaal merk’. Hij constateert dat CEO’s en aandeelhouders zelden weten wat de bijdrage van het merk aan hun business performance is. Dit terwijl diverse onderzoeken keer op keer aantonen dat een sterk merk echt het verschil maakt. Daarom heeft De Lange de nobele taak opgepakt om duidelijk te maken hoe hij denkt dat merken in een complexer geworden omgeving krachtig kunnen blijven. Hij beschrijft zijn persoonlijke inzichten en onderbouwt dit waar nodig met verwijzingen naar onderzoeken en publicaties.

Lees verder!
Method method

‘The Method method’ (boek)

Er is een subtiel verschil tussen internal branding en branding inside-out. Hierop is mogelijk de Cruijffiaanse uitspraak van toepassing: “Je gaat het pas zien, als je het door hebt!”. En je kunt het naar onze mening pas door hebben als je succesvolle cases goed weet te doorgronden. In dit kader hebben we een samenvatting voor je geschreven van het boek ‘The Method method’. Method is een Amerikaans merk schoonmaakproducten dat groot is geworden door middel van wat zij zelf noemen “branding from the inside-out”.

Lees verder!
123RF - 72379164

‘Dying for a paycheck’ (boek)

Jeffrey Pfeffer is een Amerikaanse hoogleraar die regelmatig in zijn publicaties het positieve werkklimaat van Southwest Airlines benadrukt. Pfeffer is ervan overtuigd dat de werkcultuur het succes van een bedrijf bepaalt. Hij publiceerde onlangs een boek waarin hij de aanval opent op bedrijven met een stressvol werkklimaat. Pfeffer toont aan dat structurele werkstress niet goed is voor medewerkers, bedrijven en de maatschappij. Bij internal branding kun je van de inzichten van Pfeffer gebruikmaken door samen met HR de werkstress in je bedrijf te verlagen.

Lees verder!
123RF -44165520

Influencers: het potentieel van micro-influencers (boek)

Influencer marketing is trending. Dat kun je zelfs letterlijk nemen. In Google Trends krijgt het begrip het label ‘Breakout’, wat betekent dat de wereldwijde interesse in influencer marketing de afgelopen tijd met meer dan 5000% is gestegen. Maar niet alle informatie die je online vindt, is relevant. Want wat in Amerika werkt, geldt niet zomaar in Europa. En al helemaal niet in kleine markten zoals de Belgische of de Nederlandse.

Lees verder!
living brand companies

‘Branding inside out’ (boek)

Sinds 2001 heeft Rik Riezebos gewerkt aan een model dat het verschil inzichtelijk maakt tussen organisaties met een sterk versus een zwak merk. Na de Brand/Image Grid te hebben ontwikkeld, onderbouwde hij deze met data en inzichten op het gebied van strategisch management en HR management. Om uiteindelijk de Brand/Reputation Grid op te stellen. Nicholas Ind vroeg hem in 2016 om op basis van dit model een hoofdstuk voor het boek ‘Branding Inside Out’ te schrijven. Begin oktober 2017 verscheen dit boek op de markt.

Lees verder!
123RF - 29046821

‘My beautiful genome’ (boek)

Uit talloze neuroscience-onderzoeken blijkt dat onze hersenen een onbewuste en autonome invloed op ons gedrag hebben. Toch is het de vraag of het onze hersenen zijn die bepalen wat we doen en laten. De laatste jaren is er veel aandacht voor de invloed van DNA op ons gedrag. Na neuromarketing zou ‘DNA-marketing’ wel eens ‘the next big thing’ in ons vakgebied kunnen worden. Om een beetje in dit vakgebied thuis te geraken, hebben we een intrigerend boek over dit onderwerp voor je samengevat. In ‘My beautiful genome’ zet de Deense wetenschapsjournalist Lone Frank uiteen wat de invloed van onze genen is op wat we doen en wie we zijn.

Lees verder!
123RF - 41673937

‘Karaktervol positioneren’ (boek)

Tegenwoordig is het voor consumenten steeds belangrijker om een merk te kopen dat ‘dicht bij hen staat’. Maar dan moeten deze merken wel authentiek zijn en ergens voor staan. Veel merken zijn daarom op zoek naar hun onderscheidend vermogen. Toch blijkt het niet zo makkelijk voor merken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. In zijn nieuwste boek pleit Marc van Eck voor ‘Karaktervol Positioneren’: het baseren van je merk op een ‘oerkarakter’. Hoe menselijker het merk, hoe sterker.

Lees verder!
iStock - 1443174242

AGIL paradigma: hoe levensvatbaar is het merk Apple?

In zijn proefschrift ‘The longevity of brands’ vraagt Fons van Dyck zich af waarom sommige merken een lang leven beschoren is, en andere niet. Hij heeft daartoe een case-study uitgevoerd naar Apple, waarvan hij de geschiedenis (1976-2015) opdeelt in vier perioden; twee perioden waarin het relatief goed ging en twee perioden waarin het relatief slecht ging met Apple. Aan de hand van het AGIL-paradigma van de Amerikaanse socioloog Talcott Parsons probeert hij de succesvolle en minder succesvolle periodes van dit merk te verklaren.

Lees verder!
123RF - 45685989

‘Zo werkt aandacht!’ (boek)

We leven in een wereld vol met visuele informatie en afleiding. Het simpelweg aanbieden van een visuele boodschap is niet meer voldoende om op te vallen tussen alle andere prikkels waarmee we geconfronteerd worden. Als aandachtarchitect (zoals websitebouwer, reclamemaker of verkeersontwerper) moet je de aandacht van de gebruiker sturen om informatie over te brengen. Maar hoe doe je dat in een wereld vol met afleiding? En hoe werkt aandacht eigenlijk?

Lees verder!
Slim by design

‘Slim by design’ (boek)

‘Afvallen door middel van design werkt beter dan afvallen door wilskracht’. Zo begint Brian Wansink zijn boek ‘Slim by design’. In dit boek gaat het over het bewust veranderen van je ‘eet-omgeving’ – door Wansink ook wel ‘food-radius’ genoemd. Hierdoor ga je minder eten, maar kan je ook je omgeving beïnvloeden om minder te eten. Het blijkt namelijk gemakkelijker om je eetomgeving te veranderen dan om je gedachten te veranderen.

Lees verder!
Nudge

‘Nudge’ (boek)

‘Nudge; improving decisions about health, wealth, and happiness’ is een absolute ‘must read’. Nudge gaat simpel gezegd over de vraag hoe je door middel van prikkels mensen een duwtje (nudge) kunt geven om bepaald gedrag te vertonen. Een simpel voorbeeld is het aanbrengen van fietssuggestiestroken op een weg buiten de bebouwde kom. Deze stroken zorgen ervoor dat de weg optisch smaller lijkt, waardoor mensen langzamer gaan rijden. De fietssuggestiestroken zijn in dit geval de ‘nudge’.

Lees verder!
123RF - 45905414 / 4590 / 459054075410 /

‘Ontwerpen voor gedragsverandering’ (boek)

Design kent vele functies; naast bijvoorbeeld een esthetische en ergonomische functie kan design ook een gedragsbeïnvloedende functie hebben. Design kan bepaalde procedures verduidelijken (“hoe moet ik deze verpakking openmaken?” of “hoe moet ik dit apparaat gebruiken?”) maar ook letterlijk gedrag beïnvloeden door je andere keuzes te laten maken. Het boek ‘Ontwerpen voor gedragsverandering’ van Sander Hermsen en Reint Jan Renes gaat in op de gedragsbeïnvloedende functie van design.

Lees verder!
123RF - 36423145

‘Op naar geluk’ (boek)

Hoe gelukkig ben je op een schaal van 1 tot 10? Gelukkig worden is het hoogste doel dat we onszelf kunnen stellen. Het drijft ons in de dingen die we doen, ook in het dagelijkse leven. Maar wat draagt nu eigenlijk bij aan ons geluk? En hoe worden we gelukkig(er)? Ap Dijksterhuis neemt je in zijn nieuwste boek Op naar Geluk: de psychologie van een goed leven op vlotte wijze mee in zijn zoektocht naar het begrijpen van geluk. Met behulp van interessante onderzoeken en soms hilarische voorbeelden verbindt Dijksterhuis de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse en oosterse filosofie.

Lees verder!
123RF - 44165520

‘How brands grow – part 2’ (boek)

How Brands Grow – Part 2 is geschreven door Jenni Romaniuk en Byron Sharp. Beiden zijn verbonden aan het Ehrenberg-Bass Institute van de University of South Australia in Adelaide, Australië. Het boek is een vervolg op How Brands Grow (met rode cover) dat is geschreven door Byron Sharp. Deel 2 begint met de zin “My market is different.” Een stelling die door veel marketeers wordt aangehangen. Romaniuk en Sharp geven aan dat deze stelling een misvatting is. Of het nu gaat om consumentengoederen, business-to-business omgevingen of dienstverlening; in haast elk denkbare markt gelden volgens de auteurs dezelfde marketingwetten. Om voor een merk groei te realiseren, is het belangrijk deze wetten te kennen en daar de juiste beslissingen op te nemen.

Lees verder!
Dreamstime 10318767

‘De vijfde revolutie’ (boek)

Neuromarketing is een onderwerp dat inmiddels bij iedere marketeer op zijn of haar netvlies zit. Maar neuromarketing is slechts een onderdeel van het veel bredere neuro-science. Ook bij leugendetectie kan deze wetenschap een rol spelen. Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat alle bevindingen uit deze hersenwetenschap voor ons mensbeeld kunnen betekenen? Lone Frank stelde zichzelf die vraag wel, en benoemt neuro-science als de vijfde revolutie.

Lees verder!
123RF - 55275237

‘The good jobs strategy’ (boek)

Wat hebben retailers als Aldi, Lidl, Action, Primark, Kruidvat en Zeeman gemeen? Het zijn allemaal winkelformules die zijn geënt op een lageprijzen-strategie. Lage prijzen, lage lonen voor de medewerkers, zou je denken. Maar is dat noodzakelijkerwijs zo? Zeynep Ton van MIT onderzocht winkelformules die juist hoge salarissen bieden. Het resultaat? Nou, als Walmart er onrustig van wordt, zegt dat voldoende!

Lees verder!
123RF - 56823882

‘Omnichannel in retail’ (boek)

Ben jij als retailer al gericht op de toekomst en het veranderende koopgedrag van de consument? En heb je al eens nagedacht over omnichannel? In zijn boek ‘Omnichannel in retail – het antwoord op e-commerce’ breekt retailexpert Gino van Ossel een lans voor omnichannel in de retailsector. Een vorm van retailing waarbij een winkelier zijn klanten alle relevante touchpoints aanbiedt (off- en online). En er voor zorgt dat deze naadloos op elkaar aansluiten waarbij hij de klant laat beslissen hoe hij die touchpoints gebruikt. Dat kan volgens Van Ossel alleen maar lukken als een retailer niet langer de winkel, maar de klant centraal stelt.

Lees verder!
Merkenportfolio strategie

‘Aaker on branding’ (boek)

Van de hand van David Aaker verscheen in de zomer van 2014 het boek ‘Aaker on branding: 20 principles that drive success’. Vooruitkijkend hierop schreef hij tien richtlijnen voor het inrichten van een merkenportfolio. Aaker hecht hier groot belang aan omdat hij merkt dat bedrijven vaak geen goede merkenportfoliostrategie hebben en dat juist dit een efficiënte en effectieve merkopbouw in de weg staat.

Lees verder!

‘Iconoclast’ (boek)

Gregory Berns beschrijft in de introductie van zijn boek Iconclast een treffende metafoor: menselijke hersenen kan je vergelijken met een 40 watt lamp. Een van de gevolgen daarvan is dat we niet genoeg energie hebben om alle prikkels die op ons afkomen in ons hoofd te verwerken. Daarom hebben onze hersenen geleerd keuzes te maken. Keuzes over wat we wel en wat we niet verwerken. Dit betekent dat onze hersenen beslissingen nemen op grond van eerdere ervaringen en andere vormen van informatie die niet veel energie kosten (zoals de mening van anderen). De meeste mensen worden gedreven door gewoonten; niet onze zintuigen vertellen ons wat we zien en hoe we moeten handelen, maar onze hersenen. Berns noemt dat onze mind’s eye.

Lees verder!
Semco stijl

‘Semco-stijl’ (boek)

Semco is in Brazilië het meest geliefde bedrijf om voor te werken: zonder vaste werktijden en andere verplichtingen zoals bedrijfskleding en een prikklok. De werknemers bepalen zelf hoeveel ze verdienen, ze kiezen en beoordelen zelf hun baas, financiële informatie is beschikbaar voor iedereen en ondanks dit – of beter gezegd: ‘dankzij dit’ – wordt er veel winst gemaakt. Bij Semco werken ze in de Semco-stijl: een menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken.

Lees verder!