Slim by design

‘Slim by design’ (boek)

‘Afvallen door middel van design werkt beter dan afvallen door wilskracht’. Zo begint Brian Wansink zijn boek ‘Slim by design’. In dit boek gaat het over het bewust veranderen van je ‘eet-omgeving’ – door Wansink ook wel ‘food-radius’ genoemd. Hierdoor ga je minder eten, maar kan je ook je omgeving beïnvloeden om minder te eten. Het blijkt namelijk gemakkelijker om je eetomgeving te veranderen dan om je gedachten te veranderen.

Nudging

De auteur stelt dat de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat mensen niet (teveel) aankomen, is ervoor te zorgen dat je niet tegen de menselijke natuur ingaat, maar er juist gebruik van maakt. Ongewenst eetgedrag proberen te veranderen door iets te verbieden of te verbannen kan averechts werken. In ‘Slim by design’ illustreert Wansink met verschillende voorbeelden hoe je het gedrag van mensen kan beïnvloeden door nudging. Hij beschrijft hoe je oplossingen kunt zoeken voor het vaak onbewuste eetgedrag van mensen. Ook beschrijft hij hoe je mensen met behulp van design kan beïnvloeden om hun eetpatronen aan te passen.

Het begrip design gebruikt de auteur in een brede context. Het gaat hem zowel om de inrichting van je keuken, restaurant of werkplek, als om de keuze voor bepaalde gebruiksartikelen. Zelfs gebruikt hij het begrip design voor het inzetten van technieken om bijvoorbeeld kinderen (onbewust) te laten nadenken over hun keuze voor bepaalde voeding.

Food-radius

Wansink beschrijft ten eerste de zogenaamde ‘food-radius’ en baseert zich daarbij vooral op het standaard Amerikaanse gezin. Deze plekken – thuis, de dichtstbijzijnde restaurants, de supermarkt, je werkplaats en de school van de kinderen – behoren tot je eet-omgeving. De meeste plekken zijn herkenbaar en een-op-een te vertalen naar onze eigen ‘eet-omgeving’.

Op basis van onderzoek is duidelijk dat door de inrichting van sommige plekken waar gegeten wordt of waar met eten wordt gewerkt, onbewust meer wordt gegeten dan nodig is. Als je bijvoorbeeld in een buffetrestaurant met je gezicht richting het buffet zit, schep je vaker op dan dat je met je rug richting het buffet zit. Met een simpele ingreep is het mogelijk het meubilair zo te plaatsen, zodat men niet meer richting het buffet kijkt. De klant eet minder en komt niet de onnodige kilo’s aan. Van het buffet wordt dan dus minder gebruikt, waardoor de restauranthouder meer verdient. De restauranthouder kan dus ook zijn voordeel doen met de suggesties die in het boek staan.

Verborgen verleiders

In het boek behandelt de auteur voorts in verschillende hoofdstukken de eerder genoemde plekken waar voedsel wordt genuttigd of gekocht en beschrijft de onderzoeken die zijn uitgevoerd in deze omgevingen. Op basis van deze onderzoeken en naar aanleiding van de analyses ervan zijn voor elk van deze omgevingen heldere en logische oplossingen gegeven om ervoor te zorgen dat je minder eet of kiest voor het gezondere alternatief. Wansink geeft daarbij ook voorbeelden van verborgen verleiders. En de manieren die we kunnen inzetten om deze verleiders eenvoudig te omzeilen. Ter illustratie: er is ontdekt dat de kleur van een bord kan leiden tot overeten. Als het bord dezelfde kleur heeft als het eten, scheppen we 18% meer op dan als het bord een andere kleur heeft. Een keuze voor borden met een afwijkende kleur is dan eenvoudig gemaakt.

Slim by design staat verder bol van voorbeelden van onderzoek met soms verrassende uitkomsten, waarin we worden meegenomen in het vaak onbewuste eetgedrag van mensen. Zodra je bewust wordt van dit onbewuste gedrag is het eenvoudig dit aan te passen. Met als positief gevolgen: niet overeten en minder of niet aankomen. Het boek is zeer toegankelijk en geeft veel suggesties om bewuster te worden van, maar ook bewuster vorm te geven aan de omgevingsfactoren die leiden tot bepaald eetgedrag. De voorbeelden zijn aansprekend en herkenbaar. Een ‘must-read’ voor iedereen die zich bezighoudt met onbewuste beïnvloeding. Maar ook voor degenen die zich bewust willen worden van verborgen verleiders.

Referentie(s)
Wansink, B. (2014), Slim by design; mindless eating solutions for everyday life. Harper Collins Publishers, New York, NY.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen