Introductie
70% van de aankoopbeslissingen in de supermarkt wordt op de winkelvloer genomen. Bij retailing gaat het daarom vooral om de vraag hoe je het best je winkel kunt inrichten, om klanten zoveel mogelijk tot koop aan te zetten.

123RF - 123980709

Handheld scanners: wat doen die met ons koopgedrag?

In een supermarkt kan je op verschillende manieren je boodschappen doen en afrekenen. Zo kan je ‘gewapend’ met een handheld scanner je winkelkar vullen. Als je niet zo’n scanner gebruikt, kan je afrekenen bij een traditionele of een zelfscankassa. Bij deze laatste scan je al je boodschappen in één keer bij de uitgang van de winkel. Hoewel laatstgenoemde vorm van scannen in opmars is, worden handheld scanners nog steeds veel gebruikt. Er is echter nooit goed onderzocht wat het effect van handheld scanners is op ons koopgedrag. Kopen we daardoor bewuster en letten we meer op de prijs, of pakken we juist makkelijker producten van het schap zonder op de prijs te letten?

Lees verder!
123RF - 43396989

Wat is het effect van Abercrombie & Fitch-achtige ‘store greeters’ op verkopen?

Voor de Abercrombie & Fitch winkel aan Fifth Avenue in Manhattan staan dagelijks zo’n 90 mensen in de rij. Dit fenomeen is al vele jaren waarneembaar. Als je aan vrouwen vraagt waarom ze in de rij staan, zeggen ze dat het ze te doen is om de mannelijke ‘store greeters’. Dit zijn gespierde jongens die in ontbloot bovenlijf de klanten welkom heten. Maar klopt het wel wat deze vrouwen je vertellen? En is het daadwerkelijk zo dat vrouwen daardoor in de winkel meer uitgeven? Onderzoek maakt namelijk duidelijk dat fysiek dominante ‘store greeters’ juist vooral van invloed zijn op het koopgedrag van… mannen!

Lees verder!
de ontwinkeling

The Future of Retail: de ‘ontwinkeling’ van de winkel (blog)

Retailbureau Crossmarks uit Den Bosch organiseerde in het najaar van 2017 de tweede editie van de ‘Future of Retail’, een retail-studiereis naar New York City. Veel retailers investeren daar volop in vernieuwende winkelconcepten en technologische innovaties. De tweede editie van deze reis vond plaats van 25 oktober tot en met 28 oktober 2017 en er namen twaalf mensen aan deel. Ik was één van de deelnemers en ik deel in deze blog mijn ervaringen en bevindingen met je.

Lees verder!
123RF - 56823882

‘Omnichannel in retail’ (boek)

Ben jij als retailer al gericht op de toekomst en het veranderende koopgedrag van de consument? En heb je al eens nagedacht over omnichannel? In zijn boek ‘Omnichannel in retail – het antwoord op e-commerce’ breekt retailexpert Gino van Ossel een lans voor omnichannel in de retailsector. Een vorm van retailing waarbij een winkelier zijn klanten alle relevante touchpoints aanbiedt (off- en online). En er voor zorgt dat deze naadloos op elkaar aansluiten waarbij hij de klant laat beslissen hoe hij die touchpoints gebruikt. Dat kan volgens Van Ossel alleen maar lukken als een retailer niet langer de winkel, maar de klant centraal stelt.

Lees verder!
123RF - 44755642

Kleinduimpje tegen de reus

Een oom van mij had vijftig jaar geleden een bakkerswinkel. Hij vestigde zich schuin tegenover een veel grotere concurrent. Toen iemand hem verbaasd vroeg waarom hij dat deed, antwoordde hij: ‘Ernaast was geen winkelpand te huur.’ De winkel werd een groot succes. Had mijn oom nog geleefd, dan zou ik hem vast en zeker dit onderzoek hebben laten zien. De onderzoekers ‘ontdekten’ dat de nabijheid van een grote concurrent voor een klein merk geen nadeel hoeft te zijn, maar zelfs heel gunstig kan uitpakken.

Lees verder!
123RF - 183401943

Doet verbouwen meer verkopen?

Als Apple ergens een nieuw iCentre vestigt, wordt er niet zomaar een winkel geopend maar een ‘place that customers will love’. Iets dergelijks geldt voor Starbucks, dat zijn cafés aanprijst als ‘a third place for people after home and work’ waar ‘the art of retailing goes beyond the product itself’. Retailers zijn vaak bereid grote bedragen in de inrichting van hun winkels te steken. Maar loont dat eigenlijk wel?

Lees verder!
Shutterstock 90055765

Moet bol.com winkels openen?

Het retaillandschap is sterk in beweging. Traditionele (fysieke) winkels hebben het moeilijk en lang niet elke webwinkel doet het zo goed als bol.com. Veel retailers zijn naast hun fysieke winkel een webwinkel begonnen; een strategie die hun verspreidingsgebied – en omzet – aanzienlijk vergroot. Maar wat moet je nu doen als je een goedlopende webwinkel hebt zoals bol.com? Is het dan ook verstandig daarnaast nog fysieke winkels te openen? Het artikel ‘Adding bricks to clicks’ geeft op basis van onderzoek een antwoord op deze vraag.

Lees verder!
spaaractie

Vuilniswagens: spaar ze alle acht! (blog)

Begin juni 2012: het EK staat weer voor de deur en bij elke supermarkt is er wel een EK-spaaractie van start gegaan. In onderstaande blog staat Rik Riezebos stil bij onze dubbele moraal: enerzijds willen we overbodige verpakkingen terugdringen en anderzijds vinden we heel normaal dat er vuilniswagens vol van dit soort premiums op de markt worden gebracht…

Lees verder!
premium private label

Wanneer is een private label echt excellent?

Retailers zetten steeds vaker zogenoemde ‘multi-tier private labels’ in: meerdere private labels in een zelfde productcategorie. Vaak kennen deze private labels verschillende kwaliteitsniveaus, bijvoorbeeld een discount, een value-for-money en een premium label. Als we kijken naar het beïnvloeden van de kwaliteitsperceptie van de consument is het de vraag of een dergelijke multi-tier strategie beter werkt dan het inzetten van maar één private label.

Lees verder!
123RF - 53423541

Soms is het goed klagende klanten te ontslaan!

Marketingmanagers willen graag aan dezelfde klant vaak meerdere producten verkopen. Cross-selling heet dat, of vanuit het perspectief van de klant: cross-buying. Het verkopen van diverse producten aan dezelfde klant kost marketingtechnisch gezien immers veel minder dan het werven van een nieuwe klant. Onderzoek toont echter aan dat een deel van de cross-buyers verantwoordelijk kan zijn voor 39 tot 88% van de klantkosten die een bedrijf maakt. Cross-selling zou dus wel eens minder winstgevend kunnen zijn dan we tot nu toe dachten.

Lees verder!
123RF - 52024085

De negatieve kant van te intieme klantcontacten

Menig bedrijf heeft te maken met diefstal van geld of goederen. Deze diefstallen worden verrassend vaak door eigen medewerkers gepleegd. Zo wordt in Nederland naar schatting 40% van alle winkeldiefstallen gepleegd door eigen personeel. Toch stelen medewerkers niet altijd voor zichzelf; soms geven zij achter de rug van de baas om producten weg aan vrienden of familie. Dat fenomeen heet ‘service sweethearting’. Onderzoekers hebben nu vastgesteld wat dit voor gevolgen heeft voor het bedrijf in kwestie, de medewerkers en de klanten.

Lees verder!
123RF - 62259441

Geur verbetert herinnering

Er zijn nog maar weinig producten waaraan een geurtje is toegevoegd. Enkele fabrikanten van autobanden, naaigaren en tennisballen hebben dit echter inmiddels wel gedaan. Uit onderzoek blijkt dat geur niet alleen een autonoom effect heeft (door de geur wordt het product aantrekkelijker gevonden), maar dat consumenten daardoor ook de producten en zelfs informatie over het product beter onthouden.

Lees verder!
123RF - 11362338

Het verhaal van het schap

Wist je dat het winkelschap invloed heeft op je perceptie van de producten en merken die erop worden aangeboden? Toch wordt van dit gegeven in de meeste winkels geen gebruik gemaakt. Onderzoekers stellen wel vast dat dit effect alleen optreedt bij een bepaalde mindset van de consument.

Lees verder!
Shutterstock - 1616144365

Kan de plafondhoogte je koopgedrag beïnvloeden?

Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mogelijk een verband bestaat tussen plafondhoogte en consumentengedrag. De onderzoekster – Joan Meyers-Levy – stelde vast dat verschillende plafondhoogten van invloed zijn op de wijze waarop mensen denken en handelen. De onderzoekster gebruikte een experiment om tot haar conclusies te komen.

Lees verder!
123RF - 180304280

De opmars van het huismerk

In de Nederlandse supermarkten hebben huismerken een stevig marktaandeel veroverd. Uit onderzoek blijkt dat recessies hieraan bijdragen. Tijdens een recessie wijken consumenten uit naar goedkopere merkartikelen, waaronder huismerken. Na elke recessie blijkt een deel van de consumenten trouw te blijven aan huismerkproducten, waardoor het marktaandeel van fabrikantenmerken structureel terugloopt.

Lees verder!
123RF - 44606019

Liever nieuw dan aangeraakt

Winkeliers worden vaak geconfronteerd met consumenten die eerst verschillende producten aanraken, passen en voelen en deze vervolgens weer terugleggen in het rek. Deze aangeraakte producten worden door overige klanten als minderwaardig beschouwd, waardoor ze moeilijk verkoopbaar zijn. Onderzoek toont aan hoe dit verschijnsel werkt en hoe hier iets aan gedaan kan worden. Door inzet van enkele inventieve methoden blijkt er een hoop mogelijk in de strijd tegen zogenoemde ‘consumer contamination’.

Lees verder!