spaaractie

Vuilniswagens: spaar ze alle acht! (blog)

Begin juni 2012: het EK staat weer voor de deur en bij elke supermarkt is er wel een EK-spaaractie van start gegaan. In onderstaande blog staat Rik Riezebos stil bij onze dubbele moraal: enerzijds willen we overbodige verpakkingen terugdringen en anderzijds vinden we heel normaal dat er vuilniswagens vol van dit soort premiums op de markt worden gebracht…

Verschrikkelijke spaaractie

Er is eigenlijk maar één ding dat ik niet leuk vind aan boodschappen doen. En dat is het afrekenen. Dan bedoel ik niet dat ik moet betalen, maar dat ik bij de hele batterij aan vragen die een caissière op me afvuurt, steeds ‘nee’ moet zeggen. Bungels? Clickcards? Disney poppen? Flippo’s? GOGO’s? Madagascar magneten? Mini’s? Muppets? Pop-up Voetbalkaarten? Sparky’s? Stacky’s? Superdierenkaartjes? Voetbalplaatjes? Webbies? Welpies? WK Handjes? Wuppies? NEEEEE! Alsjeblieft niet! Ik voel me altijd wat ongemakkelijk bij deze vragen omdat mijn antwoord onvriendelijk kan overkomen. Ik vind elke spaaractie een verschrikking!

Ter compensatie zeg ik bij de vraag ‘Kassabon?’ dan maar meestal heel opgewekt ‘Ja, graag!’. De belangrijkste reden voor mij om niet mee te doen aan deze spaaracties, is dat ik weet dat mijn kinderen er binnen een dag niet meer naar omkijken. ‘Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak’. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat binnen een paar jaar het gros van deze actie-prullaria op de vuilnishoop is beland.

Dubbele moraal

En dat is precies het punt dat ik wil maken. Begrijp me goed, ik gun elke supermarkt, elke fastfoodketen en elke andere retailer acties om klanten naar hun winkels te trekken. En vanuit professioneel oogpunt vind ik het interessant om te kijken welke spaaracties goed en welke minder goed lopen. En dat een actie een sterk positief effect op de omzet kan hebben, is iets dat ik ook niet zal betwisten. Maar waar het mij om gaat is de dubbele moraal. Het is blijkbaar maatschappelijk verantwoord om je mond vol te hebben met begrippen als ‘groen’, ‘duurzaam’, ‘ecologisch’, ‘milieubewust’, ‘MVO’, ‘people, profit en planet’, ‘CO2-neutraal’ en ga zo maar door. Prima. Maar calvinistisch als ik ben opgevoed, geloof ik niet zo zeer in wat mensen zeggen, maar in wat ze doen.

Zo stelt ‘Neerlands grootgrutter in actieproducten’ op haar website onder het kopje ‘Albert Heijn en klimaat’ dat het ‘minimaliseren van afval’ een expliciet na te streven doelstelling is. Zo… Zelfs valt er te lezen dat AH verpakkingsrichtlijnen heeft opgesteld. En dat ze zijn ‘gestopt met het actief verstrekken van zogeheten hemdtasjes (doorzichtige gratis tasjes) bij de kassa’. En dat ze de kassabon pas uitdraaien als je hebt aangegeven deze te willen ontvangen (oef… moet ik die vraag voortaan ook met ‘nee’ beantwoorden).

Komen supermarkten tot inkeer?

Nu wil ik in deze column niet alleen Albert Heijn aanvallen. Wat bijvoorbeeld te denken van Coop waar je de komende tijd Oranje Buddies kunt sparen? Die dingen brengen een elektronisch geluid voort en dat betekent volgens mij maar één ding: er zit een batterij in. En bij Plus kan je maar liefst voor 32 verschillende plastic EK-juichbandjes sparen. Maar toch richt ik in deze column mijn pijlen op Albert Heijn; zij komen immers met de ene actie na de andere. En tja, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind…

Dus sorry marketeers van Albert Heijn: ik draag deze column aan jullie op. Als Albert Heijn het milieu echt serieus neemt, stop dan alsjeblieft met deze acties. Probeer daar desnoods supermarktbreed bindende afspraken over te maken. En is de omzetdoelstelling dan toch echt belangrijker dan het milieu, durf dan ook op de website aan te geven hoeveel vuilniswagens jullie nu weer met een actie hebben gevuld. Maar stiekem, heel stiekem hoop ik dat jullie tot inkeer komen. Al is het alleen maar omdat we dit als maatschappij zouden mogen verwachten van een intelligent bedrijf als dat van jullie. En lezers van deze column: please spread the word. Durf bij een spaaractie ‘nee’ bij de kassa te zeggen!

dr. Rik Riezebos
(Brand Capital, EURIB)

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen