reputation management

Wat is Reputation Management?

Reputation management wordt vaak verward met PR en corporate communication. Maar wat is reputation management eigenlijk? Dit is een strategie waarin het managen van de beeldvorming van het bedrijf centraal staat. Communicatie is daar slechts een instrument in. Reputation management begint met het in kaart brengen van alle stakeholders. En vervolgens met de belangen die zij bij het bedrijf hebben. Als dit duidelijk is, kan de communicatie met de stakeholders worden ingevuld. Vroeger beperkte reputation management zich voornamelijk tot (reactieve) crisiscommunicatie. Vandaag de dag wordt deze vorm van management vooral proactief ingezet om zo het gewenste beeld van de organisatie vorm te geven.

Voordelen

Een goede reputatie fungeert als een buffer voor maatschappelijke kritiek. Dit betekent dat een misstap een bedrijf met een sterke reputatie minder snel wordt aangerekend. De belangrijkste doelstelling van reputation management is het behouden of het vergroten van de ‘license to operate’. Elk bedrijf heeft voor haar voortbestaan een ‘license to operate’ van haar stakeholders nodig. Als een belangrijke stakeholder ‘dwarsligt’ (zoals de overheid of een actiegroep), dan kan het bedrijf in kwestie immers vaak niet goed haar werk meer doen. Om een ‘license to operate’ te behouden, moeten bedrijven niet alleen transparant zijn maar ook proactief hun beeldvorming managen. En juist dit vraagt om reputation management.

Onderwerpen

Binnen het vakgebied reputation management worden diverse begrippen gebruikt. Public Relations en Public Affairs zijn begrippen die het grootste raakvlak met deze vorm van management hebben. Reputation management heeft echter een meer proactieve en strategische insteek. Bij communicatie management ligt de nadruk vooral op interne communicatie en externe communicatie. Dit geldt ook voor corporate communicatie. Communicatie is echter slechts één van de instrumenten die reputation management ter beschikking staat. Specifieke vormen van deze vorm van management zijn crisiscommunicatie en issuemanagement. Bij de laatstgenoemde claimt een organisatie een maatschappelijk issue – zoals obesitas – om daar haar beeldvorming rond vorm te geven.

Wat kan EURIB voor jou betekenen?

Bij EURIB hebben we ons toegelegd op brand management, design management en reputation management. Deze drie disciplines raken elkaar sterk; zowel in de theorie als in de praktijk. Wij hebben ons ten doel gesteld (wetenschappelijke) kennis in deze drie disciplines voor managers toepasbaar te maken. We doen dat door het delen van kennis via onderwijs, onderzoek en advies. Hieronder lees je meer over wat wij je kunnen bieden op het gebied van reputation management. Maar kijk gerust ook eens verder rond op onze site. Onder ‘Content’ vind je bijvoorbeeld meer dan 500 berichten over onderzoeken en modellen.

Onderwijs, onderzoek & publicaties

EURIB biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van reputation management. Omdat er in dit vakgebied continu nieuwe ontwikkelingen zijn, organiseren we regelmatig symposia en masterclasses waarin deze ontwikkelingen centraal staan. EURIB kan je ook helpen up-to-date te blijven als het gaat om nieuwe kennis en inzichten. In het content-gedeelte van deze website vind je diverse relevante artikelen op jouw vakgebied, met onderwerpen als identiteit & imago, reputatiemanagement en communicatie, die je gratis kan downloaden. In het content-gedeelte vind je naast artikelen en boekverslagen ook bruikbare conceptuele modellen zoals de Organizational Identity Dynamics model (Hatch en Schultz), Corporate Identity/ Corporate Image (Birkigt en Stadler) en Reputation Quotient model (Fombrun e.a.).

Advies

EURIB adviseert managers over hun merk-, design- en reputatiestrategie. Waar nodig huren we specialisten voor je in of zetten we onderzoek voor je op. Maar ook kunnen we met een in-company training ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie dezelfde taal spreekt. Heb je specifieke vragen over het te voeren merk-, design- en reputatiebeleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

» Wat is Brand Management?

» Wat is Design Management?

Aanmelden nieuwsbrief

Goed op de hoogte blijven? Regelmatig versturen we een gratis digitale nieuwsbrief waarin we onder meer publicaties van recente onderzoeken samenvatten.

[mc4wp_form id=”3856″]