Agressief kijkende auto's

Agressief kijkende auto’s zijn het meest geliefd

Consumenten blijken in de voorkant van auto’s gezichten te herkennen en schrijven er daardoor persoonlijkheidskenmerken aan toe. De Toyota Prius wordt lief gevonden en de BMW 5 wordt als agressief ervaren. De vraag is uiteraard waar consumenten dan ‘voor vallen’.

Pareidolie

Mensen hebben de neiging in allerlei voorwerpen gezichten te zien; niet alleen in wolken, maar bijvoorbeeld ook bij auto’s. Dit psychologische verschijnsel heet ook wel pareidolie, naar het Griekse ‘para’ (naast) en ‘eidolon’ (beeld). Dit is een illusie waarbij aan een onduidelijke waarneming een menselijke interpretatie wordt gegeven. Op grond hiervan zijn we ook geneigd karaktereigenschappen aan het object toe te schrijven.

Onderzoek naar auto’s

Wetenschappers van de universiteit van Wenen zetten een onderzoek op met 20 mannen en 20 vrouwen. Zij moesten 38 automodellen beoordelen die tussen 2004 en 2006 op de markt waren gebracht. Ze werden gevraagd de auto’s op een aantal dimensies te boordelen: kinderlijk versus volwassen, ondergeschikt versus dominant, arrogant, vriendelijk versus vijandig, boos, mannelijk versus vrouwelijk, bang, vrolijk, verrast, instemmend, open, blij, opgewonden, afschuw, extravert, teleurgesteld, neurotisch, nauwgezet en ‘ik vind de auto leuk’. Tevens werd de respondenten gevraagd of ze in de voorkant van de auto een gezicht konden herkennen.

Conclusies

Auto’s die sterk met macht werden geassocieerd, hadden de hoogste voorkeur. Dergelijke auto’s – zoals de BMW 5 serie – zijn over het algemeen lager en breder. Ook hebben ze hoekige koplampen en grote inlaten voor de radiator. De Toyota Prius werd door de respondenten te lief gevonden en had daardoor geen hoge voorkeur.

Referentie(s)
Windhager, S., Schaefer, K., Thorstensen, T. (2008), Face to face; the perception of automotive designs. Human Nature, vol.19, p.331-346.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen