123RF - 36234625

Brand yourself (blog)

Merken ontlenen hun waarde aan het gegeven dat het brein van de ontvanger er automatisch bepaalde associaties aan toedicht. Dit fenomeen treedt niet alleen op bij merken, maar ook bij persoonlijke contacten. Je kunt branding-technieken zelfs gebruiken om er je carrière mee te versnellen…

Alles kan een merk zijn

Wat hebben de naam Luxaflex, de vorm van het Hoegaarden-bierglas en Billie van bol.com gemeen? Het zijn allemaal merken, namelijk een woordmerk, een vormmerk en een advertising property. Alles wordt tegenwoordig als merkteken gezien waarmee je je van concurrenten kunt onderscheiden. Iedereen die zich op een eigen manier wil profileren, doet dat door zijn product als merk te beschouwen.

Het merkdenken is in alle hoeken van onze samenleving doorgedrongen. De pot jam op tafel, de auto voor de deur, de kleding die we dragen, ja, zelfs onze computersoftware heeft een merknaam. De essentie van een merk is dat je er eigenschappen aan toedicht, die je niet uit het product kunt afleiden. Twee dezelfde producten met verschillende merknamen kunnen derhalve tot geheel verschillende voorkeuren leiden. De naam wordt dan bijna belangrijker dan het product.

Brand yourself

Een geheel andere toepassingsmogelijkheid van het merkdenken heeft betrekking op mensen. Een bekend persoon kan als een merk worden opgevat. Vrijwel alle bij ‘gewone’ merken toepasbare principes kunnen vertaald worden naar mensen. Bij bij bekende personen wordt het verschil tussen imago en identiteit ook wel ‘fenomenalisering’ genoemd. Dit verwijst naar het gegeven dat onze beeldvorming van een bekend personen afwijkt van de daadwerkelijke kenmerken van die persoon. Zo zijn we al gauw geneigd te denken dat een politiek leider intelligenter en slimmer is dan de meeste van ons. Net als we denken dat een bekend merk bier beter smaakt dan een onbekend merk (dergelijke voorkeuren worden in blinde tests doorgaans makkelijk ontkracht).

Ook werknemers kunnen de merktechnieken op zichzelf toepassen om hun carrière te versnellen. De ingrediënten zijn simpel: bepaal je gewenste identiteit en vraag je af in hoeverre je je naam, ‘verpakking’ en vooral je communicatie moet aanpassen om je meerwaarde te vergroten. Consistentie en visibility zijn hierbij de sleutelwoorden. Vanuit dit perspectief is het niet verstandig vanwege inhoudelijke belangstelling in projectgroepen zitting te nemen. Nee, je moet het alleen doen als je daarmee je visibility naar een meerdere vergroot. En ook hier geldt; het product van een sterk merk hoeft niet significant beter te zijn dan van een concurrent. Kijk nog maar eens goed naar succesvolle collega’s ter bevestiging van deze theorie. Brand yourself!

dr. Rik Riezebos
(Brand Capital, EURIB)

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen