Henry Ford West Bloomfield

De Blue Ocean van het Henry Ford West Bloomfield Hospital

Het Henry Ford West Bloomfield Hospital in Detroit (Michigan) is een uniek ziekenhuis dat is opgezet vanuit een compleet andere visie. Dat komt doordat het achterliggende concept is uitgewerkt door een man die zijn sporen heeft verdiend in de hotelsector. Gerard van Grinsven – afgestudeerd aan de Hotel Management School Maastricht – heeft jarenlang exclusieve en luxe hotels In Europa en Azië gerund. Totdat hij in 2006 op verzoek van Henry Ford Health Systems een compleet nieuw ziekenhuis mocht opzetten.

de-blue-ocean-van-het-henry-ford-west-bloomfield-hospital-logo

Het Cirque du Soleil van de zorg

Van Grinsven had geen ervaring met het opzetten van ziekenhuizen. Daarom verzamelde hij een team van de beste professionals om zich heen bij het opzetten van het plan achter Henry Ford West Bloomfield Hospital. De selectie hiervan gebeurde op basis van zowel kunde als karakter; medewerkers moesten bereid zijn om echt te innoveren, om grenzen te verleggen. Van Grinsven liet zich bij de ontwikkeling van dit nieuwe concept beïnvloeden door twee inzichten:

  • Hij kwam in aanraking met het boek ‘Blue ocean strategy’ en de gedachte hierachter sprak hem erg aan. Hij besefte dat om echt het verschil te kunnen maken en een verandering in gang te zetten, het ziekenhuis zó anders moet zijn dat het de competitie buiten spel zet. Van Grinsven wilde met zijn ziekenhuis het ‘Cirque du Soleil’ van de zorg worden.
  • Tijdens een presentatie van het boek ‘The power of the purse’ besefte hij dat vrouwen een grote invloed hebben op de keuze van zorg. Nader onderzoek leerde hem dat vrouwen 90% van de keuzes in de zorg maken. Van Grinsven ontdekte dit door mensen thuis te bezoeken. Hij begreep dat vrouwen naar activiteiten en programma’s zoeken die hen ondersteunen en ze zoeken hulp bij een fysiek en mentaal gezond leven.

Voor Van Grinsven was de vraag duidelijk. Hoe kun je de ambitie om het ‘Cirque du Soleil’ in de zorg te zijn, combineren met het antwoord op de vraag om ondersteuning te geven bij een fysiek en mentaal gezond leven? Hierbij liep hij op tegen een van de grootste medische uitdagingen van de Verenigde Staten, namelijk obesitas. 70% van de totale zorgkosten in Amerika gaat op aan chronische ziektes zoals obesitas. Hij omschrijft het als volgt: “we zijn van health care verworden tot sick-care”. De uitdaging is terug te keren naar een focus op health care.
 de-blue-ocean-van-het-henry-ford-west-bloomfield-hospital-foto-1

Health coach van de community

Van Grinsven vond dat zijn ziekenhuis naast uitstekende medische zorg, ook ‘health coach’ van de community moest zijn. De uitdaging die hij aanging is de community in onze de omgeving gezonder te maken. Het nieuwe ziekenhuis positioneert hij als ‘lab of innovation’ dat de sector zal uitdagen om te komen met ‘cutting-edge innovations’. In de missie van het ziekenhuis is dit verwoord als community center for well-being. Volgens Van Grinsven is het Henry Ford West Bloomfield Hospital pas succesvol als mensen zonder medische indicatie in de activiteiten en programma’s participeren die het ziekenhuis ontwikkelt en aanbiedt.

De invulling van de ambitie van Van Grinsven rust op vier pijlers: medewerkers, hardware, programma en participatie. Hieronder lichten we deze toe.

Medewerkers en hardware

Medewerkers bepalen in belangrijke mate het succes van het ziekenhuis. Zij moeten de visie en missie volledig onderschrijven en hieraan invulling kunnen geven. Bij de selectie van medewerkers is hier dus rekening mee gehouden. Onderschrijven de kandidaten daadwerkelijk de visie en missie van het ziekenhuis? Hebben ze de vaardigheden en het karakter om de klant echt centraal te stellen? De Gallup-monitor naar ‘employee engagement’ maakt keer op keer duidelijk dat West Bloomfield van alle ziekenhuizen in Amerika de hoogste score heeft.

Hardware: bij de ontwikkeling en de bouw van het ziekenhuis is rekening gehouden met het leidende gedachtegoed ‘community center for well-being’. De entree van het ziekenhuis is niet koel en zakelijk maar straalt warmte uit. De natuur is naar binnen gehaald door middel van bomen en planten. Daarnaast is er een ‘winkelstraat’ gecreëerd waar verschillende soorten van wellness en therapieën wordt aangeboden. Zelfs alternatieve therapieën worden er aangeboden, zolang deze in een vraag voorzien en de gezondheid niet schaden. Het ziekenhuis heeft alleen maar eenpersoonskamers die meer aandoen als een luxe hotelkamer dan een ziekenhuiskamer. Omdat mensen niet langer samen op één kamer liggen, is het aantal infecties met 50% teruggedrongen. Ook de ligduur is daardoor 1,5 dag korter dan gemiddeld.

Het ziekenhuis kent de laagste ‘re-admission rate’ van de Verenigde Staten. Hoewel verzekeraars slechts meerpersoonskamers vergoeden, leiden lagere kosten (vanwege de kortere ligduur en het lagere aantal infecties) ertoe dat eenpersoonskamers rendabeler zijn dan meerpersoonskamers. Geheel in lijn met Gerard van Grinsven’s achtergrond, zijn er in West Bloomfield zes Ritz Carlton suites, bedoeld voor overnachtingen van familie van patiënten.

Programma en participatie

Het West Bloomfield Hospital heeft programma’s en activiteiten ontwikkeld die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Dit begint bij gezonde voeding. In het ziekenhuis wordt iedere dag gekookt met alleen verse ingrediënten. Er zijn geen diepvriezers in het ziekenhuis. Ook worden in een kas eigen groenten verbouwd. Tevens is er een kookstudio waar workshops worden gegeven over gezond koken voor kankerpatiënten, diabeten, mensen met hartfalen, obesitas of andere chronische aandoeningen. Ook kent het ziekenhuis ‘roomservice’; patiënten kunnen zelf bepalen wanneer zij willen eten. Hierdoor wordt er minder eten weggegooid waardoor men uiteindelijk ook weer kosten bespaart. Eind 2012 heeft het ziekenhuis zelfs zes honden ‘op de pay-roll’, die allen bekend staan als ‘Henry, the therapy dog’.

Participatie: om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis een onderdeel van de community wordt, is het restaurant open voor iedereen die er wil komen eten. Dagelijks komen er 250 mensen eten die geen zorgcliënt van het ziekenhuis zijn. Momenteel worden op het terrein van het ziekenhuis sportvelden aangelegd zodat omwonenden hier kunnen sporten.

de-blue-ocean-van-het-henry-ford-west-bloomfield-hospital-foto-2

Het West Bloomfield Hospital maakt haar belofte daadwerkelijk waar. Dit leidt tot goede resultaten (zowel financieel als ook in de kwaliteit van de zorg), een hoge sympathie en een grote aantrekkingskracht. Gerard van Grinsven heeft de wereld duidelijk gemaakt dat het in de zorg dus écht anders kan.

Anderen bekeken ook

 
Blue Ocean Strategy‘Blue Ocean Strategy’ (boek)
 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen