123RF - 15962849

Design is veel meer dan ‘poppetjes tekenen’ (blog)

Onlangs bezocht ik het Porsche-museum in Stuttgart. Een walhalla voor wie van auto’s houdt. Maar ook het gebouw is bijzonder omdat het is ontworpen door Delugan Meissl, het bureau dat ook het EYE filminstituut in Amsterdam ontwierp. En als je gelooft in de kracht van design moet je er zeker naartoe, al is het maar om dat ene bordje dat er aan de muur hangt…

Meer dan poppetjes tekenen

Design is een mooi woord, simpelweg omdat het associaties met ‘mooi’ oproept. Maar daardoor is design ook het meest onbegrepen woord dat er is. Design wordt vaak geassocieerd met ‘poppetjes tekenen’, of het ontwerpen van een product. Maar design is meer, of althans: houdt als het goed is veel meer in. Een goede designer is eigenlijk een probleemoplosser. Een betaalautomaat waarvan je niet één-twee-drie doorhebt hoe deze werkt, is wat mij betreft niet ontsproten aan het brein van een goede designer. Want voor een goede designer begint het met het oplossen van een probleem; de look & feel is ‘slechts’ de zichtbare uitkomst. Design is dus veel meer dan poppetjes tekenen.

In het Porsche Museum werd mij dat weer eens duidelijk. Een simpel bordje op de muur ‘said it all’. Volgens de tekst blinken Porsche-engineers namelijk uit in het vinden van de beste oplossingen voor de meest moeilijke problemen. En hoewel er wordt gerept over engineers, weten we dat bij dit merk design leading is. Een goede designer weet twee ogenschijnlijk tegenstrijdige denkwerelden te combineren: die van analytisch, en die van creatief denken. Een goede designer weet hoofd- en bijzaken te scheiden, kan out-of-the-box denken en weet met zijn of haar skills hoe je geheel andere problemen te lijf kunt gaan. Daarom wordt design steeds meer gezien als aanjager van vernieuwing en innovatie; op de meest uiteenlopende gebieden. De combinatie van een creatieve en analytische denkwijze geeft goede designers een voorsprong op velerlei gebied.

Out-of-the-box

Maar nu terug naar de tekst op dat bordje aan de muur van het Porsche-museum (de volledige tekst staat onder deze column). Volgens de tekst zijn de Porsche-engineers niet alleen heel goed in het vinden van oplossingen van problemen voor Porsche, maar ook voor andere producten en bedrijven. De tekst bracht me op de volgende gedachte: eigenlijk gebruikt een goede designer out-of-the-box doen, om out-of-the-box te denken. Goede designers richten dus bij voorkeur hun kerncompetentie geregeld op andere producten. Om zo tot nieuwe inzichten voor hun ‘eigen’ product te komen. Porsche Design richtte onder meer zijn aandacht op luxeartikelen en het ontwerp van de motor voor de Harley-Davidson V-ROD. Evenzo besloten in 2011 de ontwerpers van G-Star hun grenzen te verleggen door zeventien meubelstukken van de legendarische Franse architect Jean Prouvé te herontwerpen. Net zoals een kunstschilder die door af en toe te beeldhouwen buiten zijn kaders leert te schilderen.

Design thinking

“Out-of-the-box doen, leidt dus tot out-of-the-box denken”. Een idee dat overigens volledig wordt onderschreven door Gregory Berns, een neurowetenschapper die rule breakers (‘iconoclasts‘) heeft bestudeerd. Berns stelde vast dat mensen die tot nieuwe inzichten komen, dit niet doen door hun hersenen rust te gunnen, maar juist hun mentale capaciteit aanwenden voor het oplossen van andersoortige problemen. Dan is de kans het grootst, aldus Berns, dat je tot nieuwe inzichten in je eigen vakgebied komt. De Porsche-designers zijn hier het levende bewijs van. Andere disciplines kunnen wat mij betreft hier veel van leren. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat sommige designers wel last hebben van een superman-syndroom, alsof design en de daaraan ten grondslag liggende denkprocessen (design thinking) de oplossing voor elk probleem zijn. Ondanks dit, denk ik dat bedrijven er goed aan doen de kracht van design en design thinking te omarmen!

dr. Rik Riezebos
(Brand Capital, EURIB)

Innovation

“Good driving requires good thinking – a basic principle at Porsche ever since 1931, when Ferdinand Porsche opened the engineering office that laid the foundation for the company. Today, Porsche even has its own think tank. And for good reason: know-how and expertise are vital for any automobile manufacturer that wants to keep growing in today’s rapidly changing world.

Since 1971, engineers at the Porsche Development Center in Weissach have been working to find the best solutions to tricky problems – not just for Porsche, but for many companies as well. What makes the Weissach team so special? For one thing, their obsession with technical detail, a trait “inherited” from Ferdinand Porsche. And the thousands of international patents chalked up by Porsche over the years testify to another quality that the people on the Porsche R&D team share: visionary thinking.

The key word in Weissach is innovation – whether the Porsche engineers are devising completely new inventions or refining existing solutions. Creativity and thinking outside the box are required to come up with new ideas, which are then put to the test under the most grueling conditions: racing. Motorsports is the ultimate test lab.

Another attribute shared by the people at Porsche is a profound faith in the boundless possibilities of technology. The sky’s the limit!”

Anderen bekeken ook

Site van het Porsche-museum
 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen