123RF - 43155066

‘Servant leadership’ (boek)

Eind 2009 promoveerde Inge Nuijten aan de Erasmus Universiteit op haar proefschrift ‘Servant-leadership: paradox or diamond in the rough?’. Leiderschap is een onderwerp dat vooral voor internal branding van belang is. Van oudsher is de opvatting dat medewerkers hun leider moeten dienen; bij dienend leiderschap geeft een manager leiding, maar stelt zich daarbij ook dienend op. Nuijten toont aan dat dienend leiderschap een positief effect heeft op het welzijn, de prestaties en het vertrouwen van medewerkers.

Dienend leiderschap

Ten aanzien van dienend leiderschap bestond al langer het idee dat het een positief effect kan hebben op medewerkers. Het gedrag dat bij dit type leiderschap hoort, kent twee kerndimensies:

  • Dienen, waarbij een manager zich op de achtergrond houdt, zich bescheiden en authentiek opstelt en bereid is fouten te vergeven.
  • Leiden, waarbij empowerment, rentmeesterschap, verantwoordelijk houden en moed de sleutelwoorden zijn.

Dienend leiderschap is een op de persoon gecentreerde leiderschapsstijl. Dienende leiders zien vooruit maar kunnen ook goed luisteren. Dit stelt hen in staat goed op de behoeften van medewerkers in te spelen. Maar ook op die van andere stakeholders van de organisatie . Een dienend leider is goed bewust van zichzelf, van anderen en van de omgeving. Daardoor is hij in staat een visie te communiceren die anderen inspireert en medewerkers motiveert. Nuijten heeft in drie onderzoeken vastgesteld welke effecten dienend leiderschap heeft op zowel medewerkers, teams als de organisatie.

Resultaten

De resultaten van Nuijten’s onderzoek tonen aan dat we dienende leiders in verband brengen met vertrouwen en organisatiesucces. Op medewerkers heeft deze vorm van leiderschap een positieve invloed op hun welzijn, teamprestaties en vertrouwen. Het onderzoek toont ook aan dat dienend leiderschap voorziet in drie belangrijke psychologische basisbehoeften van medewerkers: autonomie, verbondenheid en competentie. Ook heeft deze vorm van leiderschap een positief effect op teamprestaties.

Referentie(s)
Nuijten, I. (2009), Servant-leadership: paradox or diamond in the rough? (a multidimensional measure and empirical evidence). ERIM/Erasmus Research Institute of Management, RSM, ESE, Erasmus University, Rotterdam.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen