123RF - 13038971

Herpositioneer jezelf

Het is aan de orde van de dag dat mensen nieuwe uitdagingen in hun carrière aangaan. Deze al dan niet grote veranderingen vragen om een rebranding van het personal brand. Want, zo stelt de auteur Clark in Harvard Business Review: “Your path may make perfect sense to you, but how can you persuade others to embrace your new brand- and take you seriously?”. Nieuwe stappen in een carrière lukken met andere woorden alleen als iemand zijn/ haar gewenste beeldvorming goed over het voetlicht weet te brengen.

Een nieuwe stap in je carrière is een goede gelegenheid om je personal brand opnieuw aandacht te geven. Om deze verandering succesvol onder de aandacht te brengen, is het managen van de veranderde personal brand van groot belang. Soms moet je jezelf daarbij herpositioneren. Clark vat in Harvard Business Review een succesvolle ‘herpositioneer jezelf’ strategie samen in vijf stappen.

Herpositioneer jezelf: stap 1, 2 en 3

Definieer de gewenste bestemming en ontwikkel de benodigde vaardigheden. Bepaal waar je wel, maar ook waar je geen energie in wilt steken. Bestudeer bijvoorbeeld relevante vakliteratuur en /of verzamel informatie van mensen uit het werkveld. Daarnaast moet je werken aan het verkrijgen van de vaardigheden die benodigd zijn voor de nieuw functie. Door de benodigde vaardigheden eigen te maken krijg je meer vertrouwen in het uitdragen van je nieuwe identiteit. Intussen verhoogt dit je geloofwaardigheid.

Bepaal je onderscheidende punten; Waarom zouden mensen juist jou moeten aanbevelen? Werkervaring kan een rebranding meer onderscheidend maken. Ook je specifieke karakteristieken kan je in je voordeel gebruiken. Ook al staan ze niet direct in verband met je werk. Laat wat jou uniek maakt onderdeel zijn van je personal brand, of het nou gaat om je lengte of zelfs omdat je stottert.

Ontwikkel een verhaal die jouw transitie verklaart. Het zit in de menselijke natuur om andere, nieuwe wegen in te slaan; maar als dit niet goed wordt uitgelegd komt dit al gauw als wispelturig op anderen over. Om je personal brand te beschermen, moet je een coherent verhaal hebben dat uitlegt hoe je verleden past in het heden. Draai wat als een zwakte kan worden aangemerkt, in een onderscheidende sterkte. En leg de rebranding niet uit in termen van eigen belang, maar focus op de waarde die ervaringen uit het verleden voor de ander bieden. Succesvolle rebranding heeft niks te maken met het uitvinden van een nieuwe persoonlijkheid, maar het is een verandering in de klemtoon waarin ander zeggen “Ik zie hem/haar dat wel doen”.

Herpositioneer jezelf: stap 4 en 5

De volgende stap is je zelf herintroduceren in je bestaande netwerk. Maak al je contactinformatie (e-mail, website, social media etc.) consistent. Neem daarnaast persoonlijk contact op met mensen uit je nabije netwerk. Bedenk ook strategische mogelijkheden om je hernieuwde personal brand onder de aandacht te brengen, zoals deelname aan congressen en nieuwe initiatieven binnen het bedrijf om nieuwe contacten te maken en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Bewijs dat je het waard bent: werk aan je eigen portfolio, zodat mensen er vertrouwen in hebben om je aan te bevelen. Je kan je eigen account (website, twitter etc.) starten en materialen die toegevoegde waarden bieden hierop verspreiden. Verder kan je de rebrand verstevigen door lid te worden van leidende organisaties in het vakgebied en te spreken op congressen, artikelen te publiceren en/ of een aansturende rol in een vooraanstaand netwerk aan te nemen.

Zoekmachine optimalisatie

Clark noemt personal rebranding de ‘zoekmachine optimalisatie’ voor het zakenleven. Hoe meer verbindingen zijn gemaakt, en hoe meer waarde en inhoud je regelmatig toevoegt, hoe meer het vanzelfsprekend is dat jou nieuwe personal brand bekend is, herkend wordt én eruit wordt gepikt.

Referentie(s)
Clark, D. (2011), Reinventing your personal brand. Harvard Business Review, vol.89, no.3, p.78-81.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen