123RF - 35126220

Heeft je achternaam invloed op de hoogte van je salaris?

Mensen met een buitenlands klinkende naam kunnen hun inkomen verhogen door een naam aan te nemen die meer Nederlands klinkt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stockholm. Buitenlanders die een nieuwe baan zoeken, zullen eerder voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd, eerder worden aangenomen en beter worden beloond als zij een Nederlands klinkende naam hebben.

Invloed van je achternaam

Onderzoekers van de Universiteit van Stockholm hebben onderzocht of er een verband bestaat tussen de eigenschappen van een naam en de hoogte van het salaris. Zij hebben in het bijzonder gekeken of een naam meer of minder Zweeds klinkend is. Hiertoe onderzochten zij in Zweden een groep Afrikaanse, Aziatische en Slavische immigranten. Zij hadden een wat meer Zweeds klinkende naam aangenomen bij het zoeken naar werk. De onderzoekers constateerden dat het inkomen van een buitenlander met een buitenlands klinkende naam met maar liefst 141% kan stijgen nadat hij/ zij voor een meer Zweeds klinkende achternaam kiezen. De grootste toename is geconstateerd bij mensen die vóór hun naamswijziging weinig verdienden.

Zweeds klinkend

De onderzoekers vermoedden dat buitenlanders er vanuit gingen dat zij met een meer Zweeds klinkende naam gemakkelijker werk zouden vinden. In hun onderzoek is dit vermoeden bevestigd. Kortom, sollicitanten gaan er vanuit dat hun kansen om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden toenemen als men een Zweeds klinkende naam aanneemt. Vervolgens zou dit uiteindelijk dus ook de kansen op een goede baan vergroten. De onderzoekers stellen in het verlengde hiervan vast dat werkgevers in een eerste sollicitatieronde mensen met een buitenlands klinkende naam eerder laten afvallen. Dit zou zijn vanwege bepaalde negatieve associaties die zij met die namen hebben.

De onderzoekers hebben voor hun onderzoek 641 immigranten geselecteerd die tussen 1999 en 2000 een naamsverandering hebben doorgevoerd in Zweden. Vervolgens hebben zij de verdiensten van deze groep geanalyseerd in de drie jaar vóór, en in de drie jaar na de naamsverandering. Uit de analyse bleek dat de toename in salaris met name plaatsvond in het eerste jaar na de naamsverandering. Verder werd er geen toename gevonden in het jaar voorafgaand aan de naamverandering. Mede op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat de naamsverandering zelfs daadwerkelijk heeft gezorgd voor de toename in salaris.

Referentie(s)
Arai, M., Thoursie, P.S. (2009), Renouncing personal names: an empirical examination of surname change and earnings. Journal of Labor Economics, vol.27, no.1, p.127-147.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen