123RF - 36951780

Je als merk onderscheiden: van marketing naar ‘mattering’ (blog)

Elk merk wil zich positief onderscheiden van zijn concurrenten. Maar wat maakt bepaalde merken bijzonder? En hoe komt het dat ze boven andere merken uitsteken? Ik noem dat het ‘Bovenscheidend Vermogen’, datgene waardoor en waarmee merken zich positief onderscheiden van andere merken. Hoe doe je dat op een dusdanige manier dat het ook daadwerkelijk resultaat oplevert? Met een ‘hoger doel’.

Maatschappelijke betekenis

Je als merk onderscheiden met alleen een productvoordeel is niet meer genoeg. Om je als merk in de toekomst blijvend te kunnen ‘bovenscheiden’ moet je ook maatschappelijke betekenis – impact – hebben doordat je een hoger doel dient. Dat inspireert niet alleen je klanten én je medewerkers, maar levert ook meer op. Onderzoek van Millward Brown laat zien dat bedrijven met een ‘purpose’ tot 400% beter performen dan bedrijven zonder een hoger doel. Bovendien dragen ze bij aan een betere wereld! Lees hieronder meer over bijvoorbeeld MUD jeans.

MUD jeans: guilt-free consumeren

Voor nieuwe merken en start-ups is dat vaak niet zo moeilijk. Deze worden in veel gevallen juist opgericht vanuit een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Zoals het Nederlandse MUD jeans. De oprichters van MUD stelden zichzelf de vraag: “Wat als we allemaal onze eigen rommel zouden opruimen? Waarom zou je de jeans die je niet meer draagt in de kast laten liggen?” In plaats van je jeans weg te gooien, kun je zo ook hergebruiken. En dat doet MUD. In 2013 introduceerde MUD Lease A Jeans. Een innovatieve manier van guilt-free consumeren, volgens de principes van de circulaire economie.

MUD jeans: circulaire economie

Voor €7,50 per maand krijg je een jeans in bruikleen. Als je ‘m niet meer wilt, stuur je hem gewoon terug. Bij MUD wordt gekeken of ze hem kunnen opknappen voor een tweede leven als ‘vintage’ jeans. Als de jeans teveel versleten is, wordt de jeans ‘vervezeld’ tot kleine stukjes en gemengd met nieuw, gecertificeerd katoen om een nieuwe jeans mee te maken. Overigens kun je hun jeans ook gewoon kopen, maar het principe blijft hetzelfde. Als je ‘m zat bent, stuur je hem terug en dan zorgt MUD voor een tweede leven voor jouw jeans. Hoe mooi is dat?

Van marketing naar mattering

Nu is de vraag hoe je zoiets als bestaand merk voor elkaar krijgt. Dat begint met een hoger doel: ‘purpose’. In plaats van de focus te leggen op het optimaliseren van de financiële winst, ligt de focus op het er maatschappelijk toe doen. Van marketing naar ‘mattering’. Zoals Tony’s Chocolonely dat chocolade 100% slaafvrij wil maken of Coca-Cola dat zich ten doel stelt om al het water dat ze verbruikt terug te geven aan de natuur. Daarbij is het van belang dat jouw hoger doel één van de vijf fundamentele menselijke waarden aanspreekt:

  1. hoe jouw merk en jouw producten het leven van mensen verrijkt;
  2. mensen met elkaar verbindt;
  3. inspireert;
  4. kracht geeft; of:
  5. maatschappelijk betekenis biedt.

Betrokken medewerkers

Hierdoor worden mensen ‘geraakt’ en krijgen ze een stuk meer sympathie voor je merk. Onderzoeksbureau Nielsen stelde bij een wereldwijd onderzoek onder consumenten vast dat ‘socially conscious consumers’ zelfs bereid zijn extra te betalen als ze het gevoel hebben dat hun geld naar de goede plek gaat. Dat geldt niet alleen klanten, maar ook voor medewerkers. En daar profiteert jouw merk direct van. Zo blijkt dat bedrijven met de meest betrokken medewerkers een tweeënhalf keer zo hoge inkomstengroei hebben dan bedrijven met de laagste medewerkers-betrokkenheid (bron: Blogspot). Bovendien is de klanttevredenheid bijna een kwart hoger, zijn je medewerkers een stuk effectiever en bijna 43% productiever. Tel uit je winst! Wat is het ‘hogere doel’ van jouw merk?

Adriaan Oomen
(Addfocus)

Anderen bekeken ook

 
De Brand Management Staircase: op welk niveau zit jouw merk?
 

 

 

 
CSRHoe goed past jouw MVO bij wat je doet? Zes soorten MVO-fit!
 

 

 

 
Effect van MVOProactief versus reactief maatschappelijk verantwoord ondernemen
 

 

 

 
Wie goed doet, goed ontmoet
 

 

 

 
Shared value: CSR moet ondernemingsdoelstellingen dienen
 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen