123RF - 17606757

Muziek en persoonlijkheid

Het vaststellen van iemands persoonlijkheid wordt normaliter gedaan aan de hand van vijf kenmerken: extraversie, aardigheid, nauwkeurigheid, emotionele stabiliteit en openheid (de zogenoemde ‘big five’). Uit onderzoek blijkt dat iemands persoonlijkheid ook voorspeld kan worden op basis van zijn/ haar muzieksmaak. Zo zouden jazzliefhebbers introvert en emotioneel instabiel zijn en rockliefhebbers onaardig en slordig.

Muzieksmaak en persoonlijkheid

Mensen die van jazzmuziek houden zijn introvert, emotioneel instabiel, houden niet van sporten maar zijn wel weer erg nauwkeurig. Mensen die daarentegen van rockmuziek houden zijn vaker onaardig, slordig maar verbaal weer sterker. Urban-liefhebbers zijn weer extravert, aardig, sportief en besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Dit zijn een paar conclusies uit het onderzoek naar het verband tussen muzieksmaak en persoonlijkheid van de Universiteit van Amsterdam.

Ter Bogt deed onlangs onderzoek naar muzieksmaak en persoonlijkheid en ‘ontdekte’ dat de muziek waar iemand graag naar luistert enorm veel zegt over hoe iemand in elkaar steekt. Hij stelt dat het ‘verbluffend’ is hoe goed mensen de persoonlijkheid van een ander (die zij nog nooit hebben ontmoet), kunnen inschatten op basis van muziekvoorkeur. Een muzieksmaak is volgens Ter Bogt namelijk erg stabiel in de tijd. ‘Een fascinatie voor artiesten kan komen en gaan en het meelopen met een hype mag langere of kortere tijd duren. Toch vallen mensen altijd weer terug op een aantal voorkeuren voor typen muziek die verankerd zijn in hun persoonlijkheid’.

Ter Bogt verdeelde muziekgenres in vier hoofdcategorieën (mainstream, high brow, rock en urban). Vervolgens onderzocht hij de samenhang tussen muzieksmaak en de score van de proefpersonen op de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken: extraversie, aardigheid, nauwkeurigheid, emotionele stabiliteit en openheid, samen de Big Five genoemd.

De conclusies

De belangrijkste conclusies zijn als volgt: mensen die graag naar ‘mainstream’ luisteren (zoals top 40, Nederlandse pop en levensliederen) zijn vaak extravert, sportief, aardig, behoudend, bang voor nieuwe ervaringen en laag opgeleid. Mensen die meer houden van zogenoemde ‘high brow’ muziek (o.a. klassieke muziek, jazz en blues) zijn doorgaans introvert, aardig, emotioneel instabiel, nauwkeurig, hoog opgeleid en houden niet van sporten. Degenen die het liefst rockmuziek beluisteren zijn over het algemeen introvert, onaardig, slordig, verbaal sterk en vinden zichzelf vaak onaantrekkelijk. Ten slotte zijn de zogenoemde ‘urban-liefhebbers’ (o.a. R&B, hiphop en soul) doorgaans extravert, aardig en sportief. Verder vinden zij zichzelf vaak aantrekkelijk en besteden ze meer dan gemiddeld aandacht aan hun uiterlijk.

Het onderzoek van Ter Bogt sluit naadloos aan bij Amerikaans onderzoek uit 2003. De conclusies uit dat onderzoek worden allemaal bevestigd door Ter Bogts’ onderzoek.

Referentie(s)
Logger, B. (2008), Houd je van rock? Dan ben je slordig. Dagblad ‘Dag’ 18 februari.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen