123RF - 45568885

‘Symbolenwijzer’ (boek)

In 2007 verscheen van de hand van Karel Treebus het boek ‘Symbolenwijzer’. Hierin zijn duizenden symbolen afgebeeld met hun namen, betekenis, (ontstaans-) geschiedenis en achtergronden. Symbolenwijzer beslaat vrijwel elk vakgebied; exacte wetenschappen, religie, magie, biologie, genealogie, muziek, cartografie, braille- en morsetekens, etc. Uitgebreide aandacht gaat uit naar het alfabet (Arabisch, Grieks etc.). Symbolenwijzer kan voor vormgevers een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn.

Symbolenwijzer

In het boek ‘Symbolenwijzer’ zijn duizenden symbolen afgebeeld, met hun namen, hun betekenis en van vele ook (ontstaans)geschiedenis en achtergronden. Ook historische tekens zijn opgenomen, zoals alchemistische en middeleeuwse afkortingstekens. Waar dit relevant is worden aanwijzingen gegeven over het praktisch gebruik van tekens. Vrijwel elk vakgebied komt in het boek voor: wis-, natuur- en sterrenkunde, religie en magie, biologie, genealogie en heraldiek, muziek, cartografie, braille- en morsetekens. Er is ook uitgebreid aandacht besteed aan het alfabet. Niet alleen aan het onze, maar ook aan de belangrijkste niet-Latijnse schrift-stelsels met uitgebreide transliteratietabellen. Tevens is aandacht besteed aan de runen en de hiërogliefen, en aan de fonetische tekens. Ook de leestekens en de cijferstelsels zijn niet vergeten.

Niet alleen wetenschappelijke tekens zijn beschreven, ook meer alledaagse symbolen zijn aanwezig. Denk aan tekens uit de gezondheidszorg, het weer, toerisme, handel en commercie, politiek, milieu, filmkeuring, sport en spel, astrologie en I-Ching, wasvoorschrifttekens… ze staan er allemaal in. Met illustraties, verklarende woordenlijst en een uitgebreid register.

Er is geen uitgave over gedrukte tekens dat het begrip ‘symbool’ zo ruim opvat en zo uitgebreid met alle ‘ins en outs’ bespreekt. Het bijzondere is dat niet alleen elk teken is beschreven en toegelicht, maar ook is afgebeeld. Uniek is echter ook dat van alle vakgebieden de tekens nu zijn verzameld in één uitgave. Tekens zijn soms alleen in specifieke literatuur te vinden, versnipperd en veelal, zoals bijvoorbeeld die van de fonetiek, slechts in buitenlandse literatuur.

Beeldwoordenboek

‘Symbolenwijzer’ is (grotendeels) als een beeldwoordenboek opgezet. Van de duizenden tekens die zijn afgebeeld worden de betekenis en vaak de bijzonderheden over de ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling en het praktisch gebruik beschreven. Van de belangrijkste vreemde alfabetten zijn uitgebreide transliteratie- en transcriptietabellen opgenomen.

Referentie(s)
Treebus, K.F. (2007), Symbolenwijzer; een praktische gids voor gedrukte tekens en symbolen. Amsterdam University Press.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen