123RF - 38408975

‘Taking brand initiative’ (boek)

Het corporate merk is één van de meest belangrijke strategische assets waarover een bedrijf kan beschikken. Ondernemingen die hun corporate merk effectief managen kunnen een duurzaam concurrentievoordeel behalen, zelfs in hyperconcurrerende wereldmarkten. Een belangrijk wapen dus in de (strategische) strijd om de gunst van de stakeholder. Het boek ‘Taking brand initiative’ behandelt dit thema en bestaat uit drie delen: ‘the basics’ (hoofdstuk 1 tot en met 4), ‘managing corporate brands’ (hoofd­stuk 5 tot en met 7) en ‘pulling it all together’ (hoofdstuk 8 en 9).

Taking brand initiative

Taking brand initiative van Mary Jo Hatch en Majken Schultz biedt inzichten in corporate branding die verder reiken dan de traditionele marketingwaarde van ‘company-to-customer’ en HR-waarde van ‘company-to-employee’. Dit boek bekijkt merkmanagement niet zozeer vanuit een marketing- of communicatieperspectief maar veeleer vanuit een strategisch managementperspectief. De auteurs vinden dat merkmanagement de ‘lijm’ zou moeten zijn die een organisatie bij elkaar houdt. En dat dit van invloed moet zijn op de gehele organisatie.

Hatch en Schultz zetten uiteen waarom een merk net zo belangrijk is voor outsiders (politici, leveranciers en analisten) als voor medewerkers. Zij laten zien hoe je een ondernemingsmerk kunt integreren in vrijwel alle staffuncties. Ook geven ze hun visie op concurrentie en mondialisering.

Corporate branding

‘Taking brand initiative’ laat goed zien hoe krachtig bepaalde ondernemingsmerken kunnen werken. Ook legt het in heldere bewoordingen uit hoe corporate branding de winstgevendheid kan laten groeien. Het boek is uiteengezet in drie delen: ‘the basics’ (hoofdstuk 1 tot en met 4), ‘managing corporate brands’ (hoofdstuk 5 tot en met 7) en ten slotte ‘pulling it all together’ (hoofdstuk 8 en 9). Er worden treffende voorbeelden gegeven van (corporate) bedrijven als LEGO, Intel, Nissan en Johnson & Johnson.

Aan de hand van een drietal praktische tools lichten Hatch & Schultz toe hoe je de effectiviteit van corporate branding kan verbeteren. Dit zijn: (1) ‘assessing vision-culture-image gaps’, (2) ‘building organizational identity into the brand’ en (3) ‘taking the company through the four cycles of branding’.

‘Taking brand initiative’ is een inspirerend boek voor een ieder die zich bezighoudt met merkstrategie in het algemeen en corporate brandingvraagstukken in het bijzonder.

Referentie(s)
Hatch, M.J., Schultz, M. (2008), Taking brand initiative (how companies can align strategy, culture, and identity through corporate branding). Jossey-Bass (a Wiley imprint), San Francisco, CA.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen