Shutterstock 3662334

Ticker symbols: de merknamen van Wall Street

In Amerika staan corporate brands in de financiële wereld onder andere namen bekend dan bij consumenten. Op de financiële beurzen gebruikt men daar afkortingen voor bedrijfsnamen, zogenoemde ticker symbols. De naam is afgeleid van het geluid dat de machines maakten waar vroeger papieren linten uitkwamen met de actuele beurskoersen. ‘Ticker symbols’ bestaan uit letters en/ of cijfers. Bekende voorbeelden zijn HNZ (Heinz), MSFT (Microsoft), MMM (3M) en INTC (Intel). Soms kan het wenselijk zijn zo’n ‘ticker symbol’ te veranderen.

Ticker symbols

Een ‘ticker symbol’ is een letterwoord of afkorting waarmee op financiële beurzen de aandelen van een bedrijf worden aangeduid. Bekende voorbeelden van ticker symbols zijn de NYSE/ New York Stock Exchange zijn: KO (The Coca-Cola Company), XOM (Exxon Mobil Corporation) en WMT (Wal-Mart Stores). Harley-Davidson heeft in 2006 op deze beurs haar ‘ticker symbol’ veranderd van HDI naar HOG, omdat laatstgenoemde naam beter bij de beleving van het merk past. HOG is namelijk de afkorting die dit bedrijf ook gebruikt voor ‘Harley Owners Group’.

Ticker Tape

Een ‘ticker symbol’ is een door een beurs gehanteerde afkorting voor een aan die beurs genoteerd bedrijf. De term ‘ticker tape’ verwijst naar het papierlint van een telegraaf, waar vroeger gegevens mee werden overgeseind. De meeste ‘ticker symbols’ zijn inkortingen van bedrijfsnamen. Sommige bedrijven gebruiken echter de naam van een bekend product, zoals Anheuser-Busch die code BUD gebruikt (naar het biermerk Budweiser). Southwest Airlines gebruikt LUV, naar de plaatsnaam Love Field in Dallas waar het hoofdkantoor gevestigd is.

CFO Tom Bergmann motiveerde de wijziging van het ‘ticker symbol’ van Harley-Davidson van HDI naar HOG destijds als volgt: ‘The new ticker symbol captures the spirit of what Harley-Davidson is all about – the fun of riding motorcycles’. HOG is een door Harley-Davidson geregistreerde merknaam die staat voor ‘Harley Owners Group’. De Harley Owners Group is een vereniging van meer dan één miljoen HD-rijders en is de grootste door een fabrikant gesponsorde berijdersorganisatie ter wereld.

Onderzoek heeft overigens aangetoond dat bij een beursintroductie van een bedrijf een makkelijk uitspreekbaar ticker symbol tot hogere koersen leidt dan een moeilijk uitspreekbaar ticker symbol (zoals PXG of RDO). Na een bepaalde tijd verdwijnt dit verschil echter na tussen makkelijk en moeilijk uit te spreken ticker symbols. Ook zouden beleggers de mening zijn toegedaan dat fondsen met goed klinkende namen beter renderen.

Referentie(s)
Marketing News, September 15, 2006 (p.53).

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen