iStock - 942477076

RSM-rapport: Merkwaarde ontrafeld

In de 90-er jaren van de vorige eeuw kwam het begrip merkwaarde in zwang. Maar wat is dat nu precies? Uit welke componenten bestaat dit construct? In bijgaand RSM-rapport ontrafelt Rik Riezebos het construct merkwaarde. Een belangrijk punt hierin is dat hij een onderscheid maak tussen merkwaarde voor de consument (brand-added value) en merkwaarde voor de merkeigenaar (brand equity).

Begin 90-er jaren van de vorige eeuw begonnen wetenschappers na te denken over het begrip merkwaarde (brand equity). Omdat het begrip toen nog nieuw was, ontstonden er allerlei verschillende opvattingen over. Wel lag bij alle verklaringen de nadruk op de waarde van het merk. Maar waar bestaat die waarde nu precies uit? In bijgaand RSM-rapport ontrafelt Rik Riezebos het construct merkwaarde. Een belangrijk punt is dat hij een essentieel onderscheid maakt. Namelijk tussen merkwaarde voor de consument (brand-added value) en die voor de merkeigenaar (brand equity). Door deze twee vormen van waarde te onderscheiden, komt hij tot nieuwe, verduidelijkende inzichten.

 

Download PDF van dit rapport.

 

 

Referentie(s)
Riezebos, R. (1995), Unravelling brand value: a conceptual model on consumer- and producer-based brand value. RSM Management Report Series no. 213, Erasmus Universiteit/Rotterdam School of Management, Rotterdam.

Anderen bekeken ook

 
Brand-added valueVan brand-added value naar brand equity
 

 

 

 
Delphi GriekenlandDelphi-onderzoek naar merkmeerwaarde
 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen