123RF - 20313814

Je bent geweldig als je misvormde groente en fruit koopt!

Wat doe jij als je groente en fruit koopt? Ga je voor producten die er gaaf en ‘esthetisch verantwoord’ uitzien, of koop je net zo makkelijk misvormde exemplaren? Veel groente en fruit dat van het land komt, ziet er niet puntgaaf uit. Bijvoorbeeld een komkommer die de vorm heeft van een rookworst. Of een wortel met het kronkelpatroon van een slang. De afgelopen jaren hebben deze producten wel hun weg naar de supermarkt gevonden, maar worden alleen verkocht als er fikse korting op wordt gegeven. De vraag is waarom we deze producten links laten liggen. Onderzoek maakt dat nu eindelijk duidelijk!

Voedselverspilling

Wist je dat we met z’n allen zo’n 30% van alle voedsel verspillen omdat de vorm ‘niet-esthetisch verantwoord’ is? Dat is wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel… Op worldfoodclock.com zie je hoeveel voedsel we elke seconde verspillen. Voor veel boeren – maar ook voor supermarkten – levert dit een enorme schadepost op. Ook de natuur en het milieu zijn hier als verliezers aan te merken. “Als op het land dat nu gebruikt wordt om verspild voedsel te verbouwen bomen worden geplant, compenseert dat alle CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen” (bron: kromkommer). Maar waarom kopen we met z’n allen dan eigenlijk niet meer misvormde groente?

Supermarkten hebben inmiddels oog gekregen voor misvormde groente en fruit. De Europese supermarktketen Intermarché bijvoorbeeld, introduceerde in 2014 in haar winkels (Auchan, Carrefour en E. Leclerc) ‘Les fruits & légumes moches’ (lelijk fruit & groenten). Albert Heijn introduceerde eind 2014 ‘Buitenbeentjes’. En in 2016 introduceerde de Amerikaanse retailer Giant Eagle ‘Produce with Personality’. Ondanks dat misvormde groente en fruit hun weg naar de supermarkt hebben gevonden, wordt het nog lang niet door iedereen gekocht. Vaak zijn er kortingen van 30 tot 45% nodig om de producten ‘aan de man’ te brengen.

Misvormde groente: negatief zelfbeeld

Vier onderzoekers hebben vastgesteld waarom we moeite hebben met het kopen van misvormde groente en fruit. Uit onderzoek blijkt dat we over het algemeen liever geen misvormde producten kopen, omdat dit ons zelfbeeld negatief zou beïnvloeden. We zouden onszelf daardoor ‘minder waard’ voelen. Dit fenomeen wordt versterkt als er goed gevormde producten naast liggen. De onderzoekers komen echter ook met een oplossing. Een in-store reclame met daarop de tekst “You are fantastic! Pick ugly produce!” deed de koopintentie met 22,4% stijgen. Ook bleek dat door de in-store reclame minder korting nodig was om consumenten tot de aankoop van misvormde groente en fruit aan te zetten.

Referentie(s)
Grewal, L., Hmurovic, J., Lamberton, C., Reczek, R.W. (2019), The self-perception connection: why consumers devalue unattractive produce. Journal of Marketing, vol.83, no.1, p.89-107.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen