123RF - 36650759

Participatory branding

Het boek Groundswell van Li en Bernoff maakt duidelijk dat de autoriteit van elk instituut dat is gebaseerd op macht en controle, door internet en social media wordt ondergraven. Deze gedachte heeft grote gevolgen voor merken; dit heeft Rik Riezebos proberen vast te leggen in zijn artikel ‘Participatory Branding’. Zie ook het Brand Biotope model in de rubriek ‘Modellen van Rik Riezebos’.

Het internet en social media hebben een enorme impact op merkenbeleid. Veel bedrijven zijn met social media aan de slag gegaan en weten daardoor klanten op een andere manier te bereiken en er een andere relatie mee op te bouwen dan voorheen. Toch is het de vraag of bedrijven geheel klaar zijn voor alle gevolgen van nieuwe media. Hoe reageer je bijvoorbeeld op een ‘blogstorm’ of een ontevreden klant die zijn mening ventileert op Twitter? Online reputatiemanagement kan daarop een antwoord zijn, maar het gaat er ook om dat managers hun mentaliteit aanpassen en zich realiseren dat klanten meer macht hebben dan voorheen. Participatory branding geeft als gedachtengoed invulling aan deze andere mentaliteit.

 

Download PDF van dit artikel.

 

 

Referentie(s)
Riezebos, R. (2012), Participatory branding; de klant is geen beheersbare factor meer. Tijdschrift voor Marketing, vol.46, no.6, p.40-42.

Anderen bekeken ook

 
Brand Biotope Model
 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen